Benzineprijzen dalen flink, maar oorzaak is slecht nieuws

Na maandenlange prijsstijgingen lijkt de markt voor brandstoffen nu ietwat af te koelen. Hier en daar is het zelfs weer mogelijk om onder de twee euro per liter euroloodvrij te tanken. Waarom dalen de prijzen aan de pomp, terwijl de oorlog en sancties tegen Rusland voortduren?

Er is ongeveer 18 procent van de benzine- en dieselprijs af sinds de recordprijzen van respectievelijk 2,50 en 2,37 euro per liter zes weken geleden. Oliehandelaren zijn een stuk somberder geworden over de wereldeconomische situatie en gokken op tijden van recessie of erger.

Het gevolg is dat de vraag naar olie afneemt en de prijs zakt. De eerste tekenen van een aanstaande recessie hangen in de lucht, en daar spelen de handelaren op in. Toch is het allerminst zeker dat we in Nederland kunnen blijven tanken voor de lagere tarieven.

Tijdelijke accijnsverlaging
Het kabinet heeft op 1 april tijdelijk een accijnsverlaging ingevoerd om de autorijder tegemoet te komen in de kosten. Deze 17,3 cent (benzine) en 11,1 cent (diesel) per liter gaat er waarschijnlijk op 1 januari 2023 weer bovenop.

Ook is de euro in een jaar tijd 20 procent van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar. Olie wordt op de internationale markt afgerekend in dollars. Dit betekent dat Europese inkopers voor een vat olie van honderd dollar een stuk meer euro's moeten betalen dan afgelopen jaar.

Zakt de euro nog verder weg, dan wordt benzine relatief duurder. Het verschil mag uiteraard door de consument worden bijgelegd.

Bron(nen):   De Telegraaf