Tijd voor een tussenpensioen?

Steeds meer mensen kiezen voor een tussenpensioen: een periode van een of twee jaar, waarin ze niet werken. Want waarom minstens veertig jaar aan één stuk door ploeteren om daarna jarenlang niets te doen? Volkskrant Magazine sprak een aantal 'tussengepensioneerden'. Je kinderen zien opgroeien, lang op reis gaan of gewoon eens elke dag de krant uit lezen. Het zijn de voordelen die mensen noemen die er een tijdje tussenuit zijn geweest. Fijn leven De veertigjarige Bas van Dis stopte anderhalf jaar met zijn werk als interim-advocaat. Hij besteedde zijn tijd vooral aan zijn drie kinderen. 'We deden niets bijzonders: ik bracht ze naar school, we gingen naar hockey en daarna was het alweer bijna tijd voor het avondeten. Ik vond het wel een fijn leven.' Nieuwe kijk op werk Het tussenpensioen past in een tijd waarin steeds meer wordt stil gestaan bij de plaats die werk moet innemen in het leven. Veelvuldig wordt de econoom Maynard Keynes aangehaald met zijn voorspelling uit 1929: in 2030 zouden we nog maar 15 uur per week werken. En het verhaal van de verpleegster die stervende patiënten vroeg waar ze spijt van hadden, ging de hele wereld over. De patiënten hadden vooral liever minder gedaan wat anderen van hen verwachtten en ze wilden dat ze niet zo hard hadden gewerkt. Economisch verantwoord Volgens econoom Frank Kalshoven is een tussenpensioen ook economisch een prima idee, mits we allemaal korter naar school gaan en langer door werken. 'Dan kun je best een jaar op een berg in Spanje gaan zitten. Maar ook terug naar school of voor je hulpbehoevende ouders zorgen.' Hij vervolgt: 'Je kunt een spaarsysteem bedenken waarbij mensen tussentijds uit hun eigen pensioenpot mogen snoepen.' Toch blijven we massaal doorbikkelen. Want, zo zeggen veel economen, als mensen mogen kiezen tussen meer geld of meer tijd kiezen ze meestal meer geld. Al zien ze later in hun leven vaak wel in dat een groot huis, een verre reis of een nieuwe smartphone niet zaligmakend is.

Bron(nen):   Volkskrant Magazine      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. WildersFanBoy

  Dit is dus weer alleen weggelegd voor de grootverdieners onder ons, want Jan met de Pet komt , als hij het zich al zou kunnen veroorloven, nooit meer aan de bak als hij er voor een jaar of 2 tussenuit knijpt.

 2. Hector

  Ondanks de enorm toegenomen arbeidsproductiviteit en efficiëntie van arbeidsprocessen blijven ze allemaal maar elke dag naar het werk rennen. Het kan niet minder, het mag niet minder, want: “in het zweet des aanschijns zult gij uw brood verdienen”. Om te kotsen. Ik ben in elk geval niet geboren om te werken en werk dan ook zo min mogelijk om vooral te kunnen leven. Want een “uitdaging” heb ik werk nooit gevonden.

 3. Prikker

  Ben blij dat ik dit voor de crisis gedaan heb (sabbatical), want toen was dit een goed idee, werk lag voor ‘t oprapen… nu is het carrièretechnisch zelfmoord om dit te doen.
  Vreemde timing voor een dergelijk artikel.

  • Apekool

   Of de juiste timing, omdat er nu niemand over na wil denken. Andersom zijn er natuurlijk veel professionals die onvrijwillig tussenpensioen hebben…

   (in antwoord op Prikker)

Reacties niet toegestaan