Griekse politici treuzelen omdat ze van de EU hun land moeten kapotmaken

Economie
vrijdag, 10 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het gaat echt heel slecht met Griekenland. De economie krimpt heel snel, zodat het land armer wordt. En van wat er wordt geproduceerd moet een deel worden gebruikt om de schulden af te betalen. Blijft er nog minder over voor de Grieken. En de impact van de maatregelen die nu worden geëist moet nog komen. Dan wordt het pas echt erg. Vijf jaar recessie duwen Griekenland steeds verder de afgrond in.
Als de Griekse politici moeten besluiten over nieuwe pijnlijke hervormings en bezuinigingsmaatregelen stribbelen ze zo lang mogelijk tegen. Dat gebeurde onder premier George Papandreou en nu bankier Papademos de regering leidt, is dat nog steeds zo.
Analist Nick Kounis van ABN Amro in het FD: Vast staat dat er ongekend hard is bezuinigd, waardoor het land in een neerwaartse spitaal is beland.’ Volgens hem heeft een van de rijkere landen, lid van de Oeso, nog nooit eerder zo’n omvangrijke bezuiniging doorgevoerd. Van 2008 tot en met 2010 komt de krimp uit op 7%. Vorig jaar is er vermoedelijk nog eens 6,5% van afgegaan, en de officiële schatting voor dit jaar moet worden bijgesteld naar waarschijnlijk een krimp van 3,5% à 4%. Daarmee gaat de teller richting de min 20% over vijf jaar.