Slimme Denen: Waarom volgen we hun voorbeeld niet?

Denen zijn slim. Hun economie doet het goed. Ze hebben jaren geleden al besloten flinkt te sparen zodat hun overheidsschuld niet uit de hand loopt. En ze hebben een handig hypotheekstelsel dat huizenbezitters heel goed beschermt. Waarom doen wij dat in ons land ook niet? Wie een hypotheek heeft kijkt met angst en beven naar het moment dat de hypotheek opnieuw moet worden afgesloten. Als de rente omhoog gaat moet je meer betalen. En je vraagt je af: Zit ik intussen de banken niet steenrijk te maken? Betaal ik mee aan de bonussen van de topbankiers. Niet fijn...

In Denemarken doen ze dat slimmer. De regering bepaalt heel nauwkeurig hoeveel de banken aan een hypotheek mogen verdienen. De banken mogen hypotheken ook alleen financieren met speciale obligaties, die de huizenbezitter beschermen tegen grote markt-schommelingen. De hypotheek is aan het begin voor de hele looptijd (30 jaar) gefinancierd.

In Nederland is dat anders. Meer korte-termijn financiering met alle onzekerheden vandien. En die onzekerheden dekken de banken weer af door hogere rente te berekenen. Het FD schrijft er vandaag over en jubelt over de "fantastische voordelen voor Jens Modaal". Het FD becijfert dat Denen anderhalf procent minder rente voor hun hypotheek betalen dan de Nederlandse Jan Modaal. "De Deense huizenkoper kan rustig slapen", aldus het FD.

Stel dat we dit systeem in Nederland hadden. Zo'n renteverlaging zou de huizenmarkt in 1 klap vlot kunnen trekken. En je kunt dan meteen - als je dat politiek wenselijk vindt - de aftrek van hypotheekrente afschaffen of verder beperken. Meester-belegger George Soros schreef een paar jaar geleden in The Wall Street Journal lovend over het Deense hypotheek-model. Zijn conclusie: " It remains the best performing in Europe during the current crisis."

Bron(nen):   FD  Wikipedia  WSJ