Overal in Europa wordt bofbelasting ingevoerd: in Nederland is dat 'te lastig'

Economie
dinsdag, 16 augustus 2022 om 8:57
welingelichtekringen header 1
De gemiddelde Nederlander met zijn fulltimebaan breidt de eindjes nog maar net aan elkaar door de torenhoge energierekening. Ondertussen boeken energiebedrijven recordwinsten. Hoogste tijd voor een bofbelasting, klinkt het op Twitter. Waarom aarzelt het kabinet?
De cijfers volgens RTL Nieuws: acht van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld maakten samen in het afgelopen kwartaal ruim 112 miljard dollar winst. Bij Saudi Aramco werd in 91 dagen 48 miljard dollar verdiend. Shell pakte 18 miljard.
Wat er gebeurt met deze winst in oorlogstijd? Het meeste wordt in eigen aandelen geïnvesteerd. Twitter is er klaar mee. Daar is #bofbelasting sinds gisteren trending. "Het is immoreel dat olie- en gasbedrijven recordwinsten boeken door de huidige energiecrisis over de rug van de armsten en ten koste van het klimaat", zei secretaris-generaal van de NAVO, António Guterres, bijvoorbeeld.
Waar in veel landen in ieder geval iets van een windfalltax wordt ingevoerd, blijft Nederland achter. Staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën noemde het in juli nog 'niet uitvoerbaar'. Dat terwijl landen als Italië, Spanje, Roemenië, Slowakije, Bulgarije, Hongarije en zelfs het Verenigd Koninkrijk wel een dergelijke belasting invoeren. Halen wij hen rechts in? Of valt ons land - net als in coronatijd - ten prooi aan hele trage besluitvorming? "We krijgen vooral te horen dat het lastig is”, aldus een coalitiebron in het AD.