Inflatie of niet, we gaan meer op vakantie dan ooit: ‘We geven het uit voor we het niet meer hebben’

De energierekening is torenhoog, de boodschappen waren lange tijd niet zó duur, maar bezuinigen op vakanties, daar beginnen we niet aan. Dat blijkt uit een rondje van de Telegraaf langs experts en reisorganisaties.

De reiswereld vreesde eerst dat corona ons voorgoed van onze reislust genezen had. Toen dat niet het geval bleek, leek de inflatie roet in het eten te gooien. Maar ook dat gebeurt niet.

"Dit jaar gaat beter dan ik had verwacht. Qua boekingen zit het op 80 tot 85 procent van 2019, en zonder al die ellende op Schiphol had het meer kunnen zijn. Maar met zon-zee-strandvakanties lopen we voor op dat jaar”, zegt Frank Oostdam van reiskoepel ANVR tegen de krant. Mensen blijven maar tripjes boeken. "Blijkbaar hebben ze zoiets van: we geven het geld uit voordat we het niet meer hebben.”

Inhaalslag
Ook de grote reisorganisaties halen opgelucht adem. "De herfstvakantie gaat heel hard en zelfs de wintersport loopt voor op ons beste seizoen ooit”, aldus Sunweb. TUI vult aan: "Blijkbaar is de inhaalslag nog bezig. Stedentrips lopen erg goed, voor de herfst wordt veel geboekt naar de Canarische Eilanden, Turkije, Curaçao. Zelfs onze nieuwe bestemming Zanzibar loopt als een tierelier voor de winter”, zegt een woordvoerster.

We blijven dus niet meer in Europa. Vakantiediscounter ziet dat een op de zeven geboekte trips naar andere continenten gaat. Daarbij zijn Egypte, Curaçao en Dubai het populairst. Tenslotte gaan we ook weer massaal op wintersport. "Het gevoel is toch dat mensen móéten na twee jaar niet te hebben gemogen. Bovendien hadden een hoop mensen nog vouchers, al zijn die nu wel op. Maar dat scheelde eerder dit jaar behoorlijk”, zegt Oostdam nog.

Bron(nen):   De Telegraaf