Wat kost een dagje bejaardentehuis in Europa? Veel, vooral in Nederland

Het leven in een bejaardenhuis is niet goedkoop. Wil je niet je hele pensioen eraan spenderen, dan kun je misschien beter naar Zuid-Europa verkassen. Krijg je er ook nog een zonnetje bij.

Volgens data van Orpea zijn de verschillen in Europa groot. Luxemburg is het duurst. In 2020 betaalde een Luxemburger gemiddeld 305 euro per dag in het bejaardentehuis. Spanje is het goedkoopst. Daar ben je klaar voor 55 euro per dag. Uit cijfers van Statista’s Residential care in Europe dossier blijkt dat de kosten het hoogst zijn in landen waar de verzorgingshuizen meer zijn geprivatiseerd.

Niet gek dus dat Nederland na Zwitserland het derde duurste land van Europa is met een dagprijs van 200 euro. Nu zijn de pensioenen in ons land ook royaal, dus kunnen we de hoge kosten beter dragen, al zijn er grote verschillen tussen mannen en vrouwen. In Duitsland, Luxemburg en Nederland is het verschil in pensioen tussen mannen en vrouwen het grootst volgens de OESO. De kleinste pensioenkloof is er in Estland, Slowakije, Denemarken en Tsjechië.

Het pensioenverschil tussen mannen en vrouwen ontstaat niet alleen doordat vrouwen vaak slechter betaalde banen hebben, maar ook omdat ze meer parttime werken om te zorgen voor kinderen en familie. Daardoor zijn ze slechter af als ze naar een bejaardentehuis willen.

Infographic: The Cost of a Retirement Home in Europe | Statista