Economieprofessor waarschuwt voor jarenlange stagflatie en oplopende werkloosheid

Economie
vrijdag, 30 september 2022 om 12:35
anp 455222601
De inflatie is in september gestegen naar een recordhoogte van 17,1 procent, voornamelijk door de stijgende energielasten. Het is moeilijk te voorspellen wanneer het tij keert, maar de kans op jarenlange stagflatie en recessie wordt steeds groter.
StagflatieProfessor economie van de Universiteit van Gent Koen Schoors legt uit aan HLN: “We evolueren naar een scenario van stagflatie. Er dreigen dan gezinnen hun baan kwijt te raken.” Bij stagflatie is er sprake van een vicieuze cirkel: jarenlange bovenmatige inflatie in combinatie met hoge rentes voor staatsleningen, bedrijven en hypotheken laat de economie in een recessie of depressie belanden, waardoor de welvaart daalt en de werkloosheid stijgt.
Volgens Schoors is de energieprijspiek in zicht. “De gasprijzen kunnen niet blijven stijgen. Rusland draaide de kraan volledig dicht. Erger kan het dus niet worden. Je ziet nu al dat de economie afremt.” De ECB neemt maatregelen om de inflatie te beteugelen: ze bouwen de coronasteunpakketten af en verhogen tegelijk de rente. De verwachting is dat de rente in het spoor van Amerika nog veel verder gaat stijgen.
Minder vraagZo wordt de economie door de ECB bewust op twee manieren vertraagd. “Als we met zijn allen minder gaan consumeren, is er minder vraag en gaan de prijzen minder snel stijgen. Door de rentes te verhogen worden bijvoorbeeld hypotheken duurder. Waardoor mensen minder gaan bouwen en de vraag naar materialen afneemt. Maar er zal ook minder worden geïnvesteerd en meer gespaard”, legt econoom Peter De Keyzer uit.
Het risico is dat er net als in de jaren zeventig tijdens de oliecrisis stagflatie ontstaat, als de (energie)prijzen niet binnen korte termijn omlaag gaan. “Die kans is reëel. In dat geval combineren we het slechtste van beide. Hoge werkloosheid en hoge prijzen. Er dreigen dan gezinnen hun baan kwijt te raken én ze moeten hoge prijzen betalen. Maar ook voor de overheid is dit slecht nieuws: in verhouding met economische groei zou dan de overheidsschuld groeien”, zegt arbeidseconoom Stijn Baert.
Bron(nen): HLN