Appels en peren verrotten in de boomgaard: ‘Markt is slecht. Plukken en koelen is te duur’

Meerdere fruittelers in Gelderland stoppen met het plukken van appels en peren vanwege de hoge kosten en lage opbrengst door het wegvallen van de Russische afzetmarkt.

"Normaal pluk ik altijd alle appels, maar als het me nu alleen maar geld gaat kosten, laat ik ze hangen", vertelt fruitteler Ferdinand van Schip uit Tolkamer aan Omroep Gelderland. "De markt is slecht; ik krijg ze moeilijk verkocht en laten plukken en opslaan in de koeling is hartstikke duur met de huidige prijzen voor energie en arbeid.”

Telers krijgen een hoop problemen tegelijk voor de kiezen. Ze maken zich zorgen over de toekomst. "Door het wegvallen van de grote Russische afzetmarkt kunnen Poolse appeltelers hun fruit daar niet meer kwijt. Die verkopen het nu in Nederland en omringende landen voor veel lagere prijzen dan het Nederlandse fruit. Dus kunnen wij het niet meer verkopen. Tel daar de hoge energieprijzen en dure arbeid bij op en het wordt al snel goedkoper om het fruit te laten hangen dan het te oogsten", legt fruitteler Bert de Haan uit.

Niks doen en de vruchten laten verrotten aan de boom geeft echter ook problemen. “De appels laten hangen, put de bomen meer uit en daarna krijg je heel veel rottende appels op de grond wat veel ongedierte aantrekt. Maar de verkoop gaat wel heel moeizaam”, aldus fruitteler Erik van Haarlem.

"Ik heb zelf nog 450 ton peren in de koeling liggen. Gelukkig draait de koeling op zonnepanelen. Ik hoop dat ik ze nog verkocht krijg, maar anders gaan ze in de stroop. Dan krijg ik er 7 cent per kilo voor; dat dekt de kosten niet", besluit de Haan.