Wie wil nog? Democratie bedreiging voor Olympische Spelen

Voor de organisatie van de Olympische Winterspelen zijn nog 2 steden/landen kandidaat. Twee dictaturen uiteraard: China en Kazachstan. Er waren eerst veel meer steden die overwogen mee te doen. Krakow, Munchen, en Davos/St. Moritz trokken zich al een tijdje geleden terug toen bleek dat het organiseren van het feestje veel meer ging kosten dan opbrengen. Lviv, in de Oekraine trok zich toerug vanwege de oorlog. Stockholm werd min of meer gedwongen toen de publieke opinie zich tegen de kandidatuur keerde. Toen was er nog een fatsoenlijk land over: Oslo. Maar ook in Oslo werd het verzet te sterk. Het is langzaam maar zeker iedereen duidelijk dat het miljarden kost om installaties, wegen, hotels, een Olympisch Dorp te bouwen dat twee weken het centrum is van de wereld, maar daarna onherroepelijk verkommert. Barcelona is het laatste voorbeeld van een organiserende stad die beter is geworden van de Spelen. Sindsdien ging het alleen maar mis, economisch gezien. En dus zijn er nog twee steden over voor 2022. Alma Ata en Beijing. Want in communistisch China en in het Kazachstan  van Nursultan Nazarbayev (onlangs weer herkozen met 99 procent van de stemmen) kan het volk de Spelen niet tegenhouden. Anders was er vermoedelijk geen een kandidaat meer.    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  De Olympische Spelen moeten ‘back to basics’. De torenhoge ambities en de bijbehorende geldsmijterij zijn al lang niet meer niet te verantwoorden. Logisch dat in democratieën zulke projecten worden afgeblazen.

  Een bescheiden opzet van de Olympische Spelen waarbij vooral de bestaande (sport)infrastructuur van een land wordt gebruikt, lijkt me beter.

 2. Paulraw

  Toen was er nog een fatsoenlijk land over: Oslo.

  ……..

 3. Burgermans

  En de wereldkampioenschappen voetbal zijn met olie en gasdollars gekocht door Rusland en Qatar, ook geen landen die bekend staan om hun beschaving en mensenrechten. Dictaturen en maffialanden zijn van oudsher het meest geschikt om sportevenementen te organiseren.

Reacties niet toegestaan