Einde jubelton nadert: rijke ouders schenken nog snel

Vanaf 1 januari mogen ouders geen ton meer belastingvrij schenken aan hun kinderen voor de aanschaf van een huis. En dus hebben notarissen het nu extra druk.

"Het begint echt storm te lopen", zegt de Rotterdamse notaris Aniel Autar tegen de NOS. "Ik heb op een dag zo vier of vijf cliënten over de vloer hiervoor."

"Ik heb meer cliënten dan anders voor de jubelton", zegt ook notaris Mirjam Bos uit Grou. "Ook wel bijzonder is dat het soms om kinderen gaat die juist vanwege die schenking nu een huis zoeken. Zo van: laten we dan maar een huis kopen."

Om in 2013 de huizenmarkt te stimuleren werd tijdelijk de jubelton in het leven geroepen. Toen was dat nog precies 100.000 euro. Na indexatie is het bedrag nu opgelopen tot 106.671 euro. Om de inmiddels oververhitte huizenmarkt te temperen wordt de jubelton aan het eind van dit jaar afgeschaft.

Sommige notarissen verwachten dan ook dat het volgende maand pas echt druk wordt. Ook geven sommige ouders maar een deel van het totaalbedrag, zodat ze dat de komende jaren nog kunnen aanvullen. Want in 2024 is de belastingvrije gift voor een huis pas volledig geschrapt.

Bron(nen):   NOS