Binance neemt in problemen verkerende concurrent FTX over: bitcoin naar laagste punt in twee jaar

Binance, 's werelds grootste cryptocurrency-platform, neemt concurrent FTX over. Het bedrijf heeft ernstige liquiditeitsproblemen nadat bekend is geworden dat het veel te weinig 'harde' valuta in kas heeft.

Na een onderzoek van cryptoblog Coindesk ontstond de afgelopen dagen een bankrun op FTX.com. Het miljardenbedrijf is noodgedwongen gestopt met het verwerken van transacties van gebruikers, omdat al hun reserves op zijn. Eigenaar Sam Bankman-Fried tweette dat 'alle opnames van cryptomunten volledig worden gedekt'.

Het zal moeten blijken of dit ook echt gaat gebeuren. Eerst gaat Binance de financiele boeken doorspitten van het noodlijdende bedrijf. Als er niet teveel lijken in de kast worden gevonden, nemen ze het bedrijf en al hun klanten over. Anders dreigt een faillissement met alle gevolgen van dien.

Crash
Ondertussen is de waarde van de cryptomunt van het platform, en veroorzaker van veel van de problemen bij het bedrijf, de zogenaamde FTT-token, aan een vrije val bezig. De munt is in enkele uren ingestort van 20 dollar naar 4 dollar per stuk, omdat handelaars denken dat er geen nut en toekomst meer is voor de munt na de overname door Binance.

De angst voor een domino-effect in de cryptowereld, waarbij meer cryptobedrijven of hedgefunds omvallen, is groot, en dat is te zien aan de bitcoinkoers. De prijs daalde tot 17.000 dollar en stond daarmee op het laagste punt in bijna twee jaar. Analisten verwachten dat er nog meer rode dagen gaan volgen, voordat een nieuwe cyclus zich aandient.