‘Gunstige belastingregels zijn niet goed voor de BV Nederland’

Paul Tang, fractievoorzitter van de PvdA in het Europees parlement, reageert in Trouw op de zogenoemde Luxleaks: de onthullingen over afspraken van grote bedrijven met de Luxemburgse belastingdienst. Ook Nederland biedt bedrijven een paradijselijk belastingklimaat. Maar volgens Tang worden alleen grote bedrijven daar beter van. 'Je ziet dat elk land nu vaak denkt: het is in mijn belang om gunstige belastingregels in te voeren en bedrijven naar me toe te lokken. In Nederland is dat gevoel ook heel sterk. We blijven zeggen dat het voor de BV Nederland zo belangrijk is om bedrijven dit soort mogelijkheden te bieden. Maar dat is gewoon niet zo. Bedrijven komen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten en uiteindelijk gaat het ten koste van overheden en burgers, die de gemiste belastinginkomsten mogen compenseren'. Hij vervolgt: 'We moeten stoppen met denken dat dit in ons belang is. Ik wil Nederlandse fiscalisten met gewetensbezwaren oproepen om dit soort deals met de Nederlandse belastingdienst naar Trouw te sturen. Dan kunnen we eindelijk zien op welke manier Nederland bedrijven faciliteert. Je moet als land niet willen meewerken aan dit soort constructies.'  

Bron(nen):   Trouw      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  De overbetaalde en overbodige bestuurslaag van het Europees parlement is nog veel slechter voor de BV Nederland.

  Grenzen dicht
  Gulden terug
  Nederland onafhankelijk!

 2. Apekool

  Meneer Tang begrijpt het nog altijd niet (socialist): “… uiteindelijk gaat het ten koste van overheden en burgers, die de gemiste
  belastinginkomsten mogen compenseren”

  Overheden compenseren gemiste inkomsten door de belasting bij andere partijen te halen meneer Tang, u weet wel, het klootjesvolk dat uw salaris betaald.

  • Bart Matthesius

   Dit is gewoon geklaag zonder relevantie met het artikel. Het gaat hier over de vraag of de belastingvoordelen voor grote multinationals in NL in ons voordeel zijn of niet, mocht u het nog een keer willen proberen.

   (in antwoord op Apekool)
  • FritsB

   Welke gemiste belastinginkomsten? Wat een multinational in Nederland omzet wordt gewoon belast. Alles wat extra binnengehaald wordt door de vestiging van fiscaal gunstige hoofdkantoren is meegenomen. Als de Nederlanse overheid op dat gebied inhalig wordt vertrekt men en krijgen we niets mer. Dat het markt. En ja, andere landen zijn afgunstig omdat ze zelf niet zulke slimme constructies bedacht hebben.

   (in antwoord op Apekool)
   • Hans H

    Menig MKB’er zal daar anders over denken. Bv Shell is een zga ‘netto-bedrijf’, dwz dat ze een aanzienlijk deel van haar fiscale verplichtingen kan wegstrepen tegen de gigakorting die met Staat is overeengekomen en de subsidies (R&D) die het ontvangt. De schatting is dat dat gaat om een bedrag tussen de 4 en 6 miljard Euro jaarlijks. Hun grootste afdracht is loonbelasting voor het personeel. Dat geldt niet voor Shell alleen: DSM, Philips, Unilever, etc etc. Teveel om op te noemen. Om dan ook nog gebruik te maken van uiterst dubieuze offshore constructies is mss nog wel legaal, maar zeer verwerpelijk en ongewenst.
    Waarom MKB’ers daar anders over denken is dat zij géén riante regelingen met de Staat kunnen treffen of zich duizendenéén vluchtwegen voor hun winsten kunnen permitteren. Dito de doorsnee burger. Komt bovenop dat het MKB per definitie de banenmotor is van Nederland eo. Wat de rechtsongelijkheid alleen maar pijnlijker maakt.

    (in antwoord op FritsB)
    • Peter Bakker

     Dus omdat wij niet kunnen vluchten voor onze grijpgrage overheid moeten de multinationals ook maar zwaar(der) belast worden?

     Omdat u een offshore constructie verwerpelijk en ongewenst vindt moet het maar afgeschaft worden? De bedrijven die u noemt hebben in NL voor veel welvaart gezorgd in tegenstelling tot de publieke sector.

     Ik, als MKB’er, ben het zeker niet met u eens. Ipv meer te belasten moet de overheid minder belasten/bemoeien. Dat zou de economie ten goede komen!

     (in antwoord op Hans H)
     • Hans H

      De essentie van m’n comment is u wss ontgaan. Loze kretologie als ‘grijpgrage overheid’ wijst erop dat u er niet zo heel veel van begrijpt. Mss handig ter uwer informatie: de fiscale bijdrage van het bedrijfsleven (vennootschap- en IB) is het afgelopen decennium gedaald van 19 naar > <10%. Mag u mij uitleggen wat daarvoor terug is gekomen. Het was iig geen werkgelegenheid of stijging van welvaart.
      Maar als goed geïnformeerd MKB'er wist u dat natuurlijk allang.

      (in antwoord op Peter Bakker)
   • Apekool

    Helaas Frits, het is een zero-sum game: alle belastingkorting die Nederland geeft gaat ten koste van de inkomsten van een ander land – en omgekeerd! De enige winnaar zijn de U2s en Shells van deze wereld.

    Binnen de EU is het relatief simpel om onszelf te beschermen tegen dit roofkapitalisme – de interne markt is zeer groot en gaat echt niet vermeden worden door grote multinationals, ze kunnen nog altijd goed geld verdienen, allen de roofwinsten zijn niet meer mogelijk.

    Helaas koesteren de EU landen die paar schamele centen belastinginkomsten ten koste van een factor 10 of meer verlies van hun buurman – lekker slim inderdaad. Bedenk ook dat de wet de uiterste rand van het toegestane aangeeft, het is geen handleiding gewenst gedrag (eerder omgekeerd)!

    (in antwoord op FritsB)
 3. Paulraw

  Gelukkig kan je nog de gewone werkende uitpersen.Werken zal en moet ontmoedigd worden

  ´Mensen die met de eigen auto naar het werk gaan, kunnen daar volgend
  jaar een forse belastingaanslag voor krijgen.Parkeerplaatsen of
  -abonnementen die door de baas worden betaald, worden voortaan door de
  belastingdienst als loon gezien.´
  http://www.bndestem.nl/algemeen/economie/parkeren-bij-baas-belast-1.4614834

 4. Peter Bakker

  Landen hebben een hekel aan concurrentie. Dat voorkomt namelijk dat ze de belastingen onbeperkt kunnen laten oplopen.

  Daarnaast lijkt het erop alsof belastingen heilig zijn. Alsof de overheid zo goed met geld om kan springen. Het geld wat bedrijven niet aan de overheid afdragen wordt uitgekeerd als winst, geïnvesteerd of staat bijvoorbeeld op een bankrekening waardoor andere bedrijven/mensen weer geld kunnen lenen. Het enige verschil is dat de overheid er dan niet een groot percentage van kan verspillen.

Reacties niet toegestaan