‘Scenario lag klaar voor herinvoering van de gulden’

'Florijn' zou het draaiboek voor de herinvoering van de gulden hebben geheten. Het was ten tijde van de eurocrisis het zwartste scenario, maar beslist niet ondenkbaar. Dat meldt het televisieprogramma Argos Medialogica vanavond. 'Wij hielden met alles rekening, maar zetten in op herstel van de euro', laat een woordvoerder van het ministerie van Financiën aan het programma weten. Jan Kees de Jager, minister van Financiën tussen 2010 en 2012, vertelt dat er op dat gebied nauw werd samengewerkt met de Duitsers. 'Het feit dat er in Europa meerdere scenario's werden besproken vonden sommige landen al heel eng. Die deden dat helemaal niet, opvallend genoeg. Wij waren een van de weinige landen samen met Duitsland'. Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zei in maart iets soortgelijks: 'Er zijn in 2012 momenten geweest waarop wij binnen de bank zijn gaan nadenken over dergelijke scenario’s en voorbereidingen zijn gaan treffen'. Maar het rampscenario heeft zich niet voltrokken en de euro heeft de crisis voorlopig doorstaan.  

Bron(nen):   Nu.nl      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  ligt klaar.

 2. ernie

  “de euro heeft de crisis voorlopig doorstaan” – hoe lang is “voorlopig”?

 3. vandehoedenderand

  Niks mis mee om een scenario klaar te hebben liggen. Je kunt het beste op zoveel mogelijk voorbereid zijn. Om eerlijk te zijn zou ik het schokkender vinden als er géén scenario klaar zou liggen.

  Op het moment is de stemming binnen de lidstaten nog pro-EU, afgezien van het VK allicht. Maar je weet het natuurlijk nooit.

  Wel ben ik van mening dat er te veel wordt gemodderd. Het is doorpakken of ophouden. De middenweg werkt niet. Maar ja, helaas spelen nationale belangen nog steeds een grote rol in Europa. Dat zal niet snel veranderen. De Euro kan echter pas echt slagen binnen een volledig geïntegreerde (politieke, fiscale en economische) unie. Teruggaan naar de gulden is voor mij persoonlijk niet aan de orde. Uitkomst is onzeker en de herinvoering zal ons – in elk geval in het begin – bijzonder veel kosten.

 4. Burgermans

  Hopelijk maak ik nog mee dat de gulden weer terugkomt.

Reacties niet toegestaan