Inflatie in Nederland in januari gedaald naar 7,6 procent

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in januari opnieuw afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie vorige maand is gedaald tot 7,6 procent. In december waren consumentengoederen en -diensten nog 9,6 procent duurder dan een jaar eerder. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het leven in rap tempo duurder geworden. Maar de laatste tijd gaan de prijzen wat minder snel omhoog. Dit is al de vierde maand op rij dat de inflatie afneemt. Dat heeft alles te maken met de prijzen van gas, elektriciteit en ook benzine. Die liepen eerder vorig jaar nog heel hard op, maar laten de laatste tijd juist een daling zien. Wel is energie nog steeds fors duurder dan een jaar geleden.

De afname van de inflatie is in de supermarkt alleen nog niet te merken. Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen lag in januari nog wat hoger dan in december. De gemiddelde prijstoename van deze producten bedroeg vorige maand 14,5 procent, tegen 14 procent in de maand ervoor. De prijzen van industriële goederen gingen juist minder hard omhoog.

Europese methode

Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen heeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode gegeven, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 8,4 procent, tegen 11 procent in december.

Het CBS waarschuwt wel dat deze snelle raming is gemaakt op basis van nog onvolledige gegevens. Later deze maand brengt het statistiekbureau pas de reguliere inflatiecijfers naar buiten.