Het gaat nog slechter met Japan dan verwacht

Met Japan gaat het slechter dan verwacht. De derde economie ter wereld zit voor het tweede kwartaal op rij in een recessie en de cijfers zijn weer naar beneden bijgesteld. Voor dit jaar wordt een krimp van 1,9 procent voorspeld, meer dan de eerder geraamde 1,6 procent. De verhoging van de btw van 5 naar 8 procent in april blijkt een groter effect te hebben op de economie dan gedacht. Een geplande tweede verhoging is daarom uitgesteld. Hopelijk geeft dat de consument weer wat vertrouwen. Eind dit jaar zijn vervroegde verkiezingen, waarmee minister-president Shinzo Abe zijn positie denkt te versterken. Maar dan moeten de kiezers wel geloven dat de uitgestelde btw-verhoging in combinatie met zijn stimuleringsbeleid de economie volgend jaar uit het slop zal trekken. Door de aanhoudende recessie komt zijn beleid onder druk te staan. Het heeft na 2 jaar de economie nog niet kunnen verbeteren. Economen verwachten voor het komende kwartaal een bescheiden groei als de consumentenuitgaven herstellen van de belastingverhoging.

Bron(nen):   Business Insider      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  belasting verhogen en groei verwachten…. en ze leefden nog lang en gelukkig….

  • Dead Silence

   Helemaal mee eens. Omdat mijn zuurverdiende geld door de overheid wordt weggeroofd, geef ik geen cent meer uit. Was dit minder, dan liet ik de teugels los.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 2. Vogelbeest

  Je zal of lonenen moeten verhogen, of lasten moeten verlagen als een economie verondersteld wordt om op eigen kracht te gaan groeien.

  http://daskapital.nl/2014/12/5_grafieken_waarom_we_hogere_l.html

 3. Meneer Dick

  Ik ben heel blij, dat het hervormingsbeleid in Europa en in Nederland wel goed aanslaat.

Reacties niet toegestaan