Tesla’s Safety Score bepaalt hoogte van autoverzekering: ‘s Nachts op pad? Dan veel meer betalen

Als Tesla-rijder word je constant op de vingers gekeken. Onvoorstelbaar veel data worden opgeslagen en kunnen op een later moment tegen je worden gebruikt. Zo stijgt de prijs van je autoverzekering in Amerika als je te hard remt, te snel een bocht neemt of 's nachts rijdt.

In Arizona, Californië, Illinois, Ohio en Texas is het als Tesla-rijder mogelijk om een autoverzekering bij het bedrijf zelf af te sluiten. Musk en co hebben hun surveillancesoftware Safety Score afgelopen week vernieuwd. De 2.0-versie houdt je rijgedrag op vijf punten in de gaten: hard remmen, agressief bochten pakken, gevaarlijk volgen, geforceerde ingrepen van de autopilot en 's nachts rijden (tussen 22.00u en 04.00u).

Uit het algoritme komt een cijfer tussen 0 en 100 rollen, waarbij de meeste mensen boven de 80 uit zullen komen. Een klant reed eenmaal in de nacht terug van het vliegveld en mag nu 30 dollar meer per maand betalen aan verzekeringskosten, laat hij zien op Twitter.

Saillant detail is dat dataverzamelaar en multimiljardair Elon Musk zowel ceo van Twitter als van Tesla is. Andere verzekeraars zullen hun vingers aflikken bij de gedachte aan het verwerken van soortgelijke data(pakketten).