4000 euro voor wie medewerker binnenbrengt: wervingsbonus hoger dan ooit

Economie
door Jeannette Krasmaandag, 23 mei 2022 om 9:40
anp 448766846
De krapte op de arbeidsmarkt is zo groot dat werkgevers steeds hogere aandraagbonussen uitkeren aan medewerkers die nieuw personeel weten te vinden. Bij SuitSupply is de bonus zelfs 4000 euro.
Eerder was dat nog de helft. "Ik geef dit geld liever aan mijn eigen werknemers dan aan een recruitmentbureau", zegt oprichter en algemeen directeur Fokke de Jong tegen de NOS. "Zij zijn magneten voor nieuw talent en verdienen zo een extra vakantie of nieuwe auto. Voor hen én voor ons onwijs nuttig."
Vacaturesite Indeed signaleert dat de wervingsbonus twee keer zo vaak wordt genoemd in vacatures als een jaar geleden. Vroeger zag je dergelijke bonussen vooral in de IT en techniek, maar nu ook in de zorg, de retail en bij semi-overheidsorganisaties.
"Mensen zetten nou eenmaal een stap extra voor geld", zegt HR-directeur Charlotte van Thienen bij advies- en technologiebedrijf Accenture, dat al jaren een aandraagbonus inzet om personeel te werven. "Via via is gewoon een heel betrouwbare bron: je medewerkers zijn de beste ambassadeurs van je bedrijf. En zij hebben weer vrienden en familie, maar ook LinkedIn. Zeker in een krappe arbeidsmarkt is dit een hele goede."
Zo'n 10 procent komt waarschijnlijk op deze manier een bedrijf binnen. Maar het is geen oplossing voor het personeelstekort, vindt Irene Oerlemans van de NVP, de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling. "We pompen op deze manier mensen naar een ander toe. Er is meer nodig dan het belonen van het aanbrengen van een nieuwe medewerker om tekorten op te lossen."
Bron(nen): NOS