3.545 miljard: dat is de totale waarde van de brievenbusfirma’s in Nederland

Het balanstotaal van de brievenbusfirma's in Nederland is 3.545 miljard euro. De waarde van de zogeheten Bijzondere Financiële Instellingen (BFI’s), is in 2013 toegenomen met 156 miljard. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Een BFI is een dochtermaatschappij van een buitenlandse multinational die een rol speelt in de grensoverschrijdende geldstromen van het moederbedrijf. De multinationals kiezen voor een BFI in Nederland, vanwege fiscale voordelen. De omvang van de brievenbusfirma's is iets minder hard toegenomen dan de twee jaar daarvoor. Dat komt volgens DNB vooral door verhuizingen van BFI’s naar het buitenland. De Europese Commissie doet momenteel onderzoek naar de Nederlandse belastingafspraken met Starbucks. Ook Ierland en Luxemburg zijn door Brussel op de vingers getikt. De Commissie wil van alle landen in de EU weten of en wat voor belastingafspraken ze hebben gemaakt met bedrijven.  

Bron(nen):   Z24      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Niet bepaald iets om trots op te zijn. Integendeel.

 2. Vogelbeest

  En hoeveel verdienen “we” er nu aan???

  • harrr

   oneindig veel meer dan wanneer ze hier niet waren …………….

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Windows 8

    leg dat eens uit?

    (in antwoord op harrr)
    • harrr

     Ze betalen nu te weinig (vind ik ook), maar als je het duurder maakt, zijn er andere plekken waar ze naartoe gaan en dan heb je ipv weinig helemaal niets.
     Weinig is oneindig keer meer dan niets….

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      rechtsgelijkheid en moreel geen bezwaren?

      (in antwoord op harrr)
     • harrr

      Moreel, rechtgelijkheid. lol, alsof dat al niet lang ten grave is gedragen.
      Ik maak mij daar al lang geen ilusies meer over

      (in antwoord op Windows 8)
   • Vogelbeest

    Uiteraard. Maar hoorde pas eens een deskundige op BNR vertellen dat er een adviessector mee samenhangt waar ongeveer euro 200 miljoen per jaar verdiend wordt. Dat is uiteraard veel geld, maar ten opzichte van de ontweken belasting is dat minimaal. Zo’n laag bedrag is niet de moeite om beschadigde internationale relaties voor te riskeren.
    Aan de andere kant is de USA degene die het hardste schreeuwt, maar in vele staten (niet alleen Delaware) zijn er dezelfde mogelijkheden als in Nederland.

    (in antwoord op harrr)
  • vandehoedenderand

   Drie miljard en een paar duizend banen.
   http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/brievenbusfirmas-leveren-3-miljard-op~a3457075/

   Dat lijkt veel, maar op het grotere geheel is het een schijntje. Zeker als je bedenkt dat NL te boek staat als belastingparadijs. Dat wil je niet als land. Het probleem is dat andere landen het gat zullen vullen als NL dit niet doet. Daar heb je dus internationale fiscale consensus voor nodig. En dat zal niet snel gebeuren.

   Hoe dan ook, is dit niet iets om te willen.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 3. DoubleUC

  Weer een prachtige en rijke bron van inkomsten die wij dankzij ‘Europa’ kwijtraken …

  • vandehoedenderand

   En terecht, want nogmaals, dit is niet iets om trots op te zijn. Sterker nog, we zouden ons kapot moeten schamen. Het geld komt nu terecht waar het niet hoort. Andere landen – waaronder bijvoorbeeld de VS – zijn hierover al meerdere malen furieus geweest.

   (in antwoord op DoubleUC)

Reacties niet toegestaan