‘Miljarden aan coronaschuld worden nooit terugbetaald aan de Staat. Veel bedrijven op de fles’

Er zijn ruim 60.000 bedrijven die nog niets van hun coronaschuld hebben afgelost. Daarvan is 70 tot 80 procent niet levensvatbaar, verwacht Michiel Hordijk, directeur van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Miljarden euro's schuld aan de Staat worden daarom niet terugbetaald.

Van de bedrijven die wel aan het aflossen zijn, lopen er veel achter met hun betalingen. "Ik verwacht dat ook daarvan veel ondernemers moeten stoppen", aldus Hordijk in De Telegraaf. Er staat nog meer dan 16 miljard euro schuld open bij de Belastingdienst. Daarvan wordt zeker 1,5 miljard niet terugbetaald, meent Hordijk, maar ’waarschijnlijk gaat het meer richting drie tot vijf miljard euro die de overheid zal moeten afschrijven’.

Het IMK helpt bedrijven om te bepalen of ze nog levensvatbaar zijn. "Veel van deze ondernemers hebben het mentaal moeilijk. Die schuld hangt hen de hele tijd boven het hoofd. Vaak zijn ze opgelucht als wij zeggen dat hun bedrijf niet kan voortbestaan.” De ondernemers voelen vaak al wel aan dat het niet meer gaat, aldus Hordijk. "Het is vaak vechten tegen de bierkaai. En als wij dan zeggen ’hier houdt het op’, geeft dat veel rust.”

Bron(nen):   De Telegraaf