Het gaat nergens zo slecht als in Venezuela

Venezuela staat voor het tweede jaar op rij bovenaan in de 'Misery Index' en dat komt omdat het land in een adembenemende snelheid naar de vernieling gaat. De lijst met landen waar het economisch het allerberoerdst gaat, wordt jaarlijks samengesteld door het Amerikaanse Cato Instituut en is onder meer gebaseerd op cijfers over het BNP, de inflatie, de rente en de werkloosheid in een land. Venezuela gaat er met de twijfelachtige eer vandoor vanwege het snelle tempo waarmee het er in de afgelopen maanden achteruit ging. Olie vormt 95 procent van alle export van het land. De olieprijs is gekelderd dus komt de overheid in geldnood. Jarenlang zorgde de erfenis van dictator Hugo Chavez ervoor dat het voor zijn opvolger Nicolas Maduro politiek onmogelijk was om de dure sociale programma's te hervormen. Venezuela stond daardoor al diep in het rood. Het grootste probleem van Venezuela is de inflatie. Die bedroeg in 2014 64 procent. Hoge inflatie is niet nieuw, maar ook hier geldt: het is in heel korte tijd een stuk erger geworden. Een jaar geleden stonden er al lange rijen voor de supermarkten, waar bovendien een groot aantal producten niet meer beschikbaar was. Tegenwoordig kun je zes dagen wachten om een haast lege winkel in te komen. Een duikelende olieprijs is het laatste wat Venezuela kon gebruiken. Schuldeisers kijken met lede ogen toe. Het moment dat de overheid zijn schulden niet meer kan betalen, komt elke dag dichterbij.  

Bron(nen):   Business Insider      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Socialisme is armoede.

  • andre

   hé hé eindelijk iemand met verstand links socialisme is de ondergang van ieder land kijk venezuela een super vb….

   (in antwoord op Burgermans)
 2. vandehoedenderand

  En die Chavez, die werd op handen gedragen door minstens de helft van de bevolking. Met zijn polariserende anti-Westerse gedoe.

  Alle olielanden doen het slecht nu. Althans, alle achterlijke olielanden die de afgelopen decennia niets, maar dan ook niets hebben gedaan om de eigen economie te hervormen en minder primitief te maken.

  Zoals Rusland bijvoorbeeld.

  • utsjaermets

   Als die olieprijs weer gaat stijgen (SA hoeft de kraan maar dicht te draaien om ….) dan schiet de benzineprijs hier dubbel zo hard omhoog :
   – euro niets meer waard dankzij die ECB-idioten
   – benzine/olie in dollars betalen
   Geldt voor alle producten die wij in dollars moeten betalen
   Over afhankelijkheid gesproken.

   (in antwoord op vandehoedenderand)
 3. Vogelbeest

  Als wij een PVV-SP regering krijgen gaan we ook die kant op. Isolationisme, ontmoediging ondernemingszin en initiatief, iedereen die 1 euro boven modaal verdient alles afpakken.

  • andre

   jij bent volgens mij de domste mens van nederland want de pvv is super rechts en de regering in venezuela is super links

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    De economische koers van de PVV is links lieverd. Misschien kun je je beter eerst orienteren voordat je mensen gaat beledigen.

    (in antwoord op andre)
    • andre

     was niet mijn bedoeling om jou te beledigen vind het wel stoer en ook wel een teken intelligentie dat jij dat niet deed ;maar de pvv is wel echt rechts hoor.wil dit ff kwijt In Nederland wordt 1 op de 20 ouderen mishandeld. Onderzoekers denken dat die schatting nog aan de lage kant is. Ouderenmishandeling kent vele vormen: verwaarlozing, financiële uitbuiting, fysieke, en geestelijk.En meer dan 40 procent van de rusthuisbewoners krijgt antidepressiva voorgeschreven. Dat is veel meer dan thuiswonende ouderen . daar staat de pvv voor en daar ben ik trots op maar al het geld wat naar de Meest Corrupte Landen in de Wereld Gaat dat moet stoppen net zoals de overpoeling van moslims ha ha maar ja het ging over venezuela het land waar ik 6.5 jaar heb gewoond weet daarom hoe Chavez soms wel 10 uur per dag op tv de mensen ging hersenspoelen en als hij stopte dan ging de rode machine verder gek werd je ervan de misdaad steeg met de dag en de elende werd alleen maar groter en Chaves stal het Hilton waar ik werkte ,ook cement fabrieken die na een paar maanden ook niet meer werkte omdat alles door de militaire gestolen werd geloof me Chavez was de grootste maf van heel zuid america . zo stop…….

     (in antwoord op Vogelbeest)
  • andre

   ontmoediging ondernemingszin en initiatief dat is nou net wat die regering in venezuela gedaan heeft . mooiste voorbeeld was het verhaal met de kip ha ha . Onze nationale maf Chavez vertelde vol trots dat de kip voortaan geen 25000 bolli moest kosten maar 5000 bolli al die domme linkse rooie en luie kiezers blij maar o o die arme boer als hij het niet verkocht aan die prijs kwam het leger en verjaagde hem dus hij moest wel .. Gevolg hij had geen kippen meer het volgende jaar en nu moeten die linkse zeg maar pvda en D66 van venezuela de kippen 3 x zo duur kopen in colombia en zo zijn er nog 10000 vb daarom is het land naar de klote ..

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan