Wat kost het je baas als je griep krijgt?

Het is winter, het is koud en dus zijn we allemaal weer massaal ziek. Griep en verkoudheid zorgen elk jaar weer voor miljoenen gemiste werkdagen. Dat is een behoorlijke kostenpost voor werkgevers. De griepepidemie duurt al bijna acht weken. Onderzoeksbureau Nivel rapporteerde voor de eerste drie weken van dit jaar 354 patienten per 100.000 inwoners. Maar waarschijnlijk zijn het er nog veel meer. Gé Donker, epidemioloog bij het Nivel: 'Wij kijken alleen naar mensen die bij de huisarts zijn geweest. Waarschijnlijk is dat maar tien procent van het totaal'. 40 procent van alle ziekmeldingen wordt veroorzaakt door griep of verkoudheid, meldt NRCQ. In 2013 zorgde dat voor 7 miljoen gemiste werkdagen. Dat is overigens net iets minder dan het aantal dagen dat verzuimd werd vanwege psychische klachten. Mensen met griep of verkoudheid zitten gemiddeld 5,4 dagen thuis. En wat kost dat nu allemaal? Volgens de laatste berekening van TNO uit 2012 kosten 51,5 miljoen gemiste werkdagen 11,5 miljard euro. Dat komt neer op 223 euro per dag. Voor 7 miljoen werkdagen op jaarbasis is dat 1,6 miljard euro. Een zieke werknemer, die dus 5,4 dagen thuis zit, kost een werkgever in totaal 1206 euro.  

Bron(nen):   NRCQ      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Een zieke werknemer, die dus 5,4 dagen thuis zit, kost een werkgever in totaal 1206 euro.”
  als hij komt werken met de griep(zo zijn er) kost het de werknemer een veelvoud en dan reken ik de mensen onderweg niet mee (indien hij openbaar vervoer gebruikt)

 2. Burgermans

  Volkomen onrechtvaardig dat een werkgever moet opdraaien voor het ziekteverzuim van zijn personeel.

  • Daniel

   Je hebt volkomen gelijk, moet je maar zorgen dat je geen kanker, reuma, ALS etc. krijgt. Het zijn aanstellers en aandachttrekkers die zieken. En de werkgever wordt er de dupe van.
   Helder verhaal hr. Burgermans.

   (in antwoord op Burgermans)
   • Windows 8

    dat zegt hij niet, hij zegt alleen de WERKGEVER er niet voor zou moeten opdraaien. Helder brilletje opzetten Daniel 😉

    (in antwoord op Daniel)
    • Daniel

     Werkgever = ondernemerschap.
     Dus de belastingbetaler in jullie visie, zeker ook als buitenlandse durfinvesteerders eigenaar zijn?
     Een werkgever weet dat en die jammeren er over het algemeen niet over.
     Wel over ontslagrecht etc. en daar ben ik het met de werkgevers eens.

     (in antwoord op Windows 8)
     • Heldoppantoffels

      Ook met het oude ontslagrecht is niets mis, het dwong een werkgever om zorgvuldig te zijn. Deze dwang is nu weggenomen en dus is het een vrijbrief om medewerkers als “expendable” te behandelen, hetgeen ook zal gebeuren.
      Ik zit al vele jaren in de positie van werkgever en heb meerdere keren afscheid genomen van werkgevers, maar wel op zorgvuldige wijze (transparante dossier opbouw). Versoepeling van het ontslagrecht dient uitsluitend rijkere aandeelhouders, bestuurders met bonussen.
      Behandel mensen zoals je dat zelf zou willen ontvangen. Ik had vorig jaar met ruim 40 mensen een ziekteverzuim van 1,88%. Dat halen ze bij de slavendrijvers van de grote commerciele bedrijven nooit.

      (in antwoord op Daniel)
    • Oh_Oh_SarCastro

     Sterker nog, hij zegt dat een werkgever moet opdraaien voor het ziekteverzuim EEN.. Wat een pechvogel zeg..

     (in antwoord op Windows 8)
 3. Dead Silence

  Hoeveel kost een gelukszoeker, iemand die niks bijdraagt aan Nederland of een stuk tuig de werkende gemeenschap? Dat wil ik niet weten want dan word ik ontzettend misselijk.

 4. Heldoppantoffels

  Wat mij tegenstaat is de ‘verborgen’ boodschap in dit bericht. Moet een werknemer zich schuldig voelen als deze ziek is ofzo??? Wat een onzin, zieke medewerkers hoort bij ondernemerschap. Voor mij heeft dit niets met bewustmaking te maken.

  Misbruik moet je aanpakken en dat kan prima in de context van huidige wetgeving en middelen als werkgever.

 5. VonRichthoven456353022260

  Nog even en dan gaat het Kabinet een wet invoeren welke het verboden maakt om ziek te worden of te zijn.
  Probleem opgelost.

Reacties niet toegestaan