Topman Britse bank weg na renteschandaal

Vanmiddag is topman Bob Diamond van de Britse bank Barclays afgetreden, nadat het onverantwoord was geworden de druk vanuit het financiële establishment, dat aandrong op zijn vertrek, nog langer te trotseren. Vorige week was een schandaal losgebarsten over de manipulatie van de interbancaire 'Libor'-rente door handelaren van Barclays. De bank kreeg toen door Britse en Amerikaanse toezichthouders een recordboete opgelegd van 290 miljoen pond. Eerder dit jaar moest Diamond zich al verantwoorden voor het feit dat de bank vrijwel zijn volledige belastingaanslag had betaald, en eind vorig jaar was er een rel toen bleek dat hij zichzelf en zijn medewerkers royale bonussen had toegekend, ondanks de lagere winst van Barclays. De Amerikaan Diamond was een bankier die helemaal paste bij de tijd van vóór de kredietcrisis, toen de bomen in de hemel leken te groeien. Hij had de zakenbankdivisie van Barclays, die zich onder meer bezighoudt met de handel in aandelen en obligaties, met eigen handen van de grond af aan opgebouwd. Na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008 nam Barclays de Amerikaanse activiteiten van Lehman over. Op 1 januari 2011 werd Diamond de nieuwe topman van de bank. De Britse politici juichen het vertrek van Diamond vrijwel unaniem toe als “een eerste stap op weg naar een nieuwe Britse bankcultuur,” ook al heeft de opgestapte topman gedreigd met mogelijk schadelijke onthullingen over dubieuze deals met de toezichthouders. Financial Times

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Cornelis Berend

    Laat het duidelijk zijn dat ieder bankier helemaal paste bij de tijd van vóór de kredietcrisis, toen de bomen in de hemel leken te groeien. De vraag is niet of er een schandaal is of niet, het moet alleen nog even ontdekt worden.

  2. marianne martens

    Alweer dat woordje TOPMAN!!!!! Net zoals bij Rechters, die eerder bij promotie Vice- President konden worden, maar sinds 1-01-2012 Senior Rechter worden genoemd en een flagrante taalveranderingsaanval zijn op mensen, die een van de allereerste waarden van de Staat, vertegenwoordigen en met alle partijen Recht doen spreken. blijft het woord TOPMAN door- denderen, noem zo’n man gewoon Directeur of Opperhoofd.. Komt iedereen weer gewoon op de grond/ aarde terug. Zowel de TOPMAN als het gewone volk kunnen elkaar weer in de ogen kijken.

Reacties niet toegestaan