Eurogroep weer aan de slag met Grieken

De ministers van Financiën van de eurolanden praten maandag verder over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem. De kans op een akkoord lijkt daarbij nog altijd klein.

Sinds de overwinning van het radicaal-linkse Syriza bij de Griekse verkiezingen is de economische toekomst van Griekenland ongewis. Syriza won met de belofte een einde te maken aan de bezuinigingen die Europa en het IMF de afgelopen jaren in ruil voor hun noodkredieten afdwongen. Het land kan financieel echter nog niet op eigen benen staan en blijft daarom afhankelijk van overeenstemming met zijn geldschieters.

De eurolanden willen Griekenland laten instemmen met een verlenging van het huidige steunprogramma, dat eind deze maand afloopt. De Grieken weigeren dat vooralsnog en blijven op zoek naar nieuwe afspraken. De Griekse premier Alexis Tsipras zei zondag de onderhandelingen met vertrouwen tegemoet te zien. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet vrijdag echter al weten heel pessimistisch te zijn over de kansen op een akkoord op maandag.