‘Grieken speelden poker met eurozone’

Griekenland en de andere achttien eurolanden hebben de afgelopen weken een pokerspel gespeeld in de onderhandelingen over de Griekse schulden. Eurogroepvoorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag in De Wereld Draait Door.

Dijsselbloem zei dat het ook wel leek op een situatie waarin twee auto's keihard op elkaar afrijden om te zien wie als eerste een ruk aan het stuur geeft om zich te redden. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis speelde óf blufpoker, óf hij onderschatte hoe slecht Griekenland er financieel voor stond, zei Dijsselbloem.

Volgens de PvdA-minister kwam de nieuwe Griekse regering er snel na het aantreden achter hoe slecht het land er financieel eigenlijk voorstond. ,,Er was gewoon geen geld in kas, dus ze hadden hulp nodig. Ze wilden geen leningen meer want ze hadden er al te veel, maar ze krijgen gemiddeld 32 jaar om de leningen terug te betalen. Ik denk dat ze niet precies wisten hoe slecht de Griekse overheid er voorstond en hoezeer hun schuldenberg al vlak was gestreken.''

Dijsselbloem ging ook nog even in op de eerste persconferentie die hij samen met Varoufakis gaf. Dijsselbloem zou hem na afloop hebben toegebeten dat hij met zijn laatste opmerkingen de trojka van de Europese Centrale Bank, IMF en Europese Commissie de nek om had gedraaid. ,,Ik zei hem dat het niet handig was. Hij haalde enorm uit naar de instellingen, wat ik flauwekul vind want ze werken voor politici. Dus om die instellingen te dissen, weet je, sla dan naar ons.''

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Malky

  Een PvdA corifee in de wereld draait door tijdens verkiezingstijd, goh, je verwacht het niet.

  • Vogelbeest

   De een of ander had dat een half jaartje geleden eens onderzocht. De helft van alle politici in DWDD is PvdA. De rest is van alle andere partijen bij elkaar.

   (in antwoord op Malky)
 2. Vogelbeest

  De PvdA zijn zeker mijn vrienden niet, maar volgens mij is Dijsselbloem een van de weinige capabele politici die we hebben.
  Alleen al “kalm blijven” en bij de les blijven in de media-storm die de huidige Griekse regering veroorzaakt heeft is een wereldprestatie. Figuren als Plasterk of Teeven zouden volledig geflipt zijn.
  Dijsselbloem laat de Grieken net zo gek doen als ze zelf willen, en dan tijdens de onderhandelingen drukt hij ze gewoon weer met de neus op de feiten.
  Respect.

 3. wwoud

  Dijsselbloem mag het weliswaar bij het rechte eind hebben, maar communicatieve vaardigheden blijven hem parten spelen tijdens publieke optredens. Overigens is dit dit pokerspel binnen het Prisoner’s Dilemma dat de EU en de Eurozone voorzichzelf en de euroburgers hebben geschapen, nog lang niet afgelopen. Met alle andere problemen wordt het nog een hete politieke zomer.

Reacties niet toegestaan