Luyendijk schrok van bankier die zei: ‘Pa, je moet nu al je geld van de bank halen en voedsel inslaan’

Joris Luyendijk blogde twee jaar vanuit de Londense City over de financiële wereld. Hij sprak met meer dan tweehonderd betrokkenen en schrok van wat hij hoorde. 'Je verbaast je hoe weinig mensen precies weten wat er is gebeurd in 2008. Een bankier vertelde me dat hij in de bange dagen na de val van Lehman zijn vader opbelde; 'Pa, je moet nu al je geld van de bank halen en voedsel inslaan'', zegt Luyendijk tegen NU.nl. Een bankier vertelde hem dat hij in de jaren dat hij werkte geen liefde meer gaf aan zijn naasten en nauwelijks contact had met mensen buiten zijn werk. 'Het is niet te bevatten. Ik heb net ontdekt hoe erg een faillissement van een bank voor de rest van de samenleving kan zijn. Dan vertelt die man me dat hij op een wolk zit met gelijkgestemden, compleet verslaafd aan zijn werk en niet te bereiken.' Volgens Luyendijk is er na de crisis veel te weinig gedaan aan de diepere oorzaken. Hij noemt: banken zijn te groot om failliet te gaan, kredietbeoordelaars worden betaald door de banken en alles is gericht op het verhogen van de aandelenkoers op de korte termijn. Maar Luyendijk spreekt van één oerfout. 'Als je risico's neemt deel je wel mee in de winst, maar je krijgt niet de klappen als het fout gaat.' Zijn boek 'Dit kan niet waar zijn' met verhalen van betrokkenen bij de crisis ligt sinds een week in de winkel.  

Bron(nen):   NU.nl      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  De titel van zijn boek is “water is nat”?

  • VerzetIsZinloos

   Ja, en vuur is heet, ijs is koud en wat hebben we nog meer van de koude grond ?
   Je kunt beter in een wolk leven dan op een wolk.

   Ik lach me te pletter straks als alles instort.
   Niemand gaat dat nog tegen houden.
   Men neemt alle risico’s die je maar kunt bedenken en men doet niks met waarschuwingen.
   Ze snappen er dan helemaal niks meer van.
   De mens heeft nooit wat van een crisis geleerrd. Van geen enkele.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Dead Silence

    En de “elite”die dat veroorzaakt heeft, heeft z’n schaapjes op het droge. Maar dan zoek ik ze wel op.

    (in antwoord op VerzetIsZinloos)
    • VerzetIsZinloos

     Laat IS dat maar doen 😉

     (in antwoord op Dead Silence)
    • Overseasz

     Ben benieuwd hoe je dat dan gaat doen tzt.

     Veel betrokkenen zitten nu al veilig op Cyprus, beschermd door de Russische Zwarte Zeevloot en compleet met nuclear wapentuig.
     Meneer Poetin, zelf goed voor 370 miljard US$ schijnt er ook een aardig optrekje te hebben..

     (in antwoord op Dead Silence)
    • Heldoppantoffels

     Uiteraard zal die elite zich wel laten beschermen door simpele (maar zwaar bewapende) zielen. Anyhow, ik help je graag mee.
     Het is wat mij betreft tijd voor een frisse nieuwe wind in het Westen, eerlijkheid over geldcreatie, farmaceutische industrie en de verwevenheid tussen bedrijfsleven en politiek.

     (in antwoord op Dead Silence)
    • DennisK

     De elite is druk bezig in Nieuw Zeeland landgoederen te kopen om daar naar toe te vluchten als wraakzuchtige massa’s hen achterna komen. Google maar eens

     (in antwoord op Dead Silence)
 2. Dead Silence

  De voorlaatste alinea vat het goed samen, maar weten verstandige mensen al jaren.

 3. Vogelbeest

  Heb wel eens een mooie analyse gezien dat coke minstens 50% van de oorzaak is. Het gebruik van coke is in de snelle handel redelijk geaccepteerd. Een regelmatige coke-gebruiker neemt steeds meer risico en wil hoe dan ook winnen.

  • KarlRuprechtKroenen

   Overstappen op Pepsi is het advies.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • marianne martens

   Beurs- coke-medewerkers/gebruikers lopen helemaal los vanuit geilheid uit het BeursGebouw na vrijdagmiddag. Strak pak, beige klaphak-puntschoenen, zo recht een tent in die niet deugt, waar je kunt snuiven en zuipen.Het is ook verschoven naar de Zuid- As, waar heel veel eenzame mensen staan te snuiven en te zuipen.Veel vrouwen op wankele benen met hele hoge messen onder hun zolen. Het is echt niet leuk en echt verdrietig, werkelijk tragisch voor iemands leven die nog jong is en een toekomst zou kunnen ontwikkelen van de God van de Evenwichtige Burger.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • vandehoedenderand

   Coke is niet alleen vrij gebruikelijk in de snelle handel. Kan ook regelmatig gevonden worden in verschillende parlementen.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 4. marianne martens

  Joris Luijendijk is een van de allerbeste journalisten, die verfijning, nuance, beschaving, fatsoen, feiten vermengd met een voor velen ogenschijnlijk non- weten van een wereld die als je het wel weet op je netvlies brandt en je niet meer loslaat. Ook de boeken van Marcel Kurpershoek, Betsy Udink, De Spaanse bibliotheek van Uitgeverij Menkes Kasander& Wigman Uitgevers laten zien hoe anders mensen met elkaar omgaan. Bravo, vele malen aan Joris Luyendijk die ik tot nu toe allemaal heb gelezen en tot volstrekt ander informatie/ inzicht hebben gebracht.

 5. vandehoedenderand

  Goede journalist inderdaad. Punt is, dit zal nooit veranderen. De huidige crises lijken op het moment langzaam maar zeker weg te ebben. Maar het is simpelweg wachten op de volgende. Er zullen nieuwe fouten worden gemaakt, of misschien zelfs dezelfde fouten, simpelweg omdat een nieuwe generatie het overneemt, die zoals elke nieuwe generatie denkt het wel beter te weten.

  Wil je dit veranderen, dan zul je de samenleving als geheel moeten veranderen. Om te beginnen door te beseffen dat groei niet oneindig is. En dan bedoel ik groei in de meest ruime zin van het woord. Maar dat willen mensen niet horen.

  Het zal nooit veranderen. Kun je nog wel 100 boeken over schrijven. Heeft geen zin. Maar ik zal dit boek zeker lezen. Heb genoten van zijn andere werk.

Reacties niet toegestaan