Klaver: ‘Belastingontwijking door multinationals is een van de grootste problemen van onze tijd’

'Dat multinationals er alles aan doen om zo min mogelijk belasting te betalen, is een van de grootste problemen van onze tijd', zegt Jesse Klaver, Tweede Kamerlid van GroenLinks in de Volkskrant. 'Het ondermijnt uiteindelijk de democratie, want het is onrechtvaardig en ondergraaft de belastingmoraal van de particuliere belastingbetaler die wel de volle mep betaalt. Mensen denken: als bedrijven onder belasting uit kunnen komen, waarom ik dan niet?' Klaver heeft er hard voor gestreden dat de Tweede Kamer inzage krijgt in de Starbucks-ruling. Met deze geheime afspraken-op-maat tussen de Belastingdienst en grote, buitenlandse bedrijven faciliteert de Belastingdienst belastingontwijking, vindt Klaver. Jammer is dat Tweede Kamerleden niets mogen zeggen over alles wat ze te weten komen over de Starbucks-ruling. Ondertussen onderzoekt de Europese Commissie de belastingafspraken tussen Nederland en de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Vermoedelijk gaat het om verboden staatssteun. De omvang van de belastingontwijking is aanzienlijk. Klaver: 'President Obama noemt Nederland een belastingparadijs. Dat is een slechte reputatie. En het kost wel degelijk geld. Van de 21 grootste Portugese bedrijven hebben 19 hier hun hoofdkantoor, op papier. Dat land is gered door Europa, ook door de Nederlandse belastingbetaler. Dus aan de ene kant halen we geld weg, want dat maken we mogelijk door de belastingontwijking in Nederland, en aan de andere kant moeten we ze geld lenen om overeind te blijven.'

Bron(nen):   Volkskrant      

23 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhemaLogos

  “Vergadert u geen schatten op de aarde, waar ze de mot en de roest verderft, en waar de dieven doorgraven en stelen; Maar vergadert u schatten in den hemel, waar ze noch mot noch roest verderft, en waar de dieven niet doorgraven noch stelen; Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.”

 2. Heldoppantoffels

  Subsidie voor het in dienst hebben van niet nederlandse werknemers, het actief helpen van onze overheid bij belastingontduiking door grote ondernemingen, ministers die wetgeving indienen onder eigen naam maar in feite als verlengstuk van het bedrijfsleven functioneren…. Waar ligt mijn hooivork, tijd om af te rekenen met dat egoistische haagse kliekje.

  Hoe krijgen we in godsnaam eindelijk eens een regering die daadwerkelijk de belangen van de eigen burgers voorop stelt!? De VVD verkoopt de hypotheekrente aftrek direct na de verkiezingsuitslag, D66 wilde de versoepeling van ons ontslagrecht eerder invoeren, CDA heeft nu het knotsgekke idee om je schoonouders het recht te geven op toegang tot je kind…en dus sla ik die hufters in ieder geval over. Elke realiteitszin is volledig aan het verdwijnen.

  • Dutchy

   Punt is dat bedrijven landen tegen elkaar uitspelen en in dat opzicht zijn bedrijven, multinationals, dus machtiger dan landen. Dit moet op Europees niveau worden aangepakt, uiteindelijk kunnen bedrijven alleen overleven als consumenten hun producten kopen, interne markt van 500miljoen is voldoende om wel een vuist te kunnen maken.
   Het is te simpel om het Haagse verantwoordelijk te stellen, het is een systeemfout en dat moet worden aangepakt.

   HRA is het rondpompen van geld, dus niet zinvol en daarnaast belemmerd het je keuze en zorgt voor hogere prijzen, waardoor er meer geleend moet worden, waardoor er meer rente betaald wordt aan banken, dus in feite een bankensubsidie.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
  • Peter Bakker

   De ‘lage’ belasting voor bedrijven is echt wel in het belang van de Nederlandse burgers.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • Windows 8

    Wat een onzin. Massale kapitalen verzamelen voor die paar jobs.
    Inkomsten zijn inkomsten en de moeten belast worden in het land waar gegenereerd.

    (in antwoord op Peter Bakker)
   • Heldoppantoffels

    Ja omdat andere landen het ook doen. Als landen gezamenlijk eerlijker met de belastingen zou omgaan dan is het geen probleem. Dreigingen dat men anders wel gaat verhuizen zijn dan irrelevant.

    Dus wat mij betreft vallen we niet voor dergelijke chantage, anders gaat er nooit iets veranderen en zal deze onbalans alleen maar erger worden.

    (in antwoord op Peter Bakker)
 3. Dutchy

  Goed dat dit aangekaart blijft worden, de heer Klaver heeft gelijk en er moet iets op Europees niveau aan gebeuren.

  • Peter Bakker

   De te hoge belastingen is een van de grootste problemen van deze tijd. Het geld wat een onderneming uitspaart aan belasting blijft/komt echt wel in de economie (lees: investeringen, loon werknemers, winstuitkering e.d.) Het gaat alleen niet langs de (r)overheid.

   (in antwoord op Dutchy)
   • Dutchy

    Dit gaat niet over de hoogte van belastingen (dit soort bedrijven betalen grozo modo minder dan 1%), dit gaat over rechtvaardigheid en over eerlijke concurrentie. Rechtvaardigheid: zij gebruiken de infrastructuur (fysiek, juridisch, scholing, politiek etc. etc. etc.) van een land om hun winsten te genereren, maar willen daarvoor niks bijdrage aan het instant houden van deze samenleving, dat is sprinkhanen gedrag. Eerlijke concurrentie: vb een locale koffiebar moet concurreren met Starbucks, Starbucks betaalt geen belasting, die locale ondernemer wel, hoezo eerlijke concurrentie? Dus dit is slecht voor het MKB, juist een tak die veel innovatie heeft, veel meerwaarde voor de locale economie etc.
    Daarnaast zijn er nog wel wat andere zaken op te noemen, waarom dit zeer onwenselijk is.

    Denk niet dat ik je ga overtuigen zolang je zo bevooroordeeld bent door de Overheid (wij met z’n allen) roverheid te noemen.

    (in antwoord op Peter Bakker)
 4. Vogelbeest

  Belasting betalen is alleen voor mensen in loondienst.
  Iedereen met veel geld kan het anders oplossen. Ik heb een vriend die eerst zijn bedrijf heeft ondergebracht in een holding in Hong Kong (5% belasting) en de boel vervolgens verkocht. Al het geld blijft in de holding in Hong Kong. Hij betaalt zichzelf een kleine onkostenvergoeding uit waar wat belasting over betaalt wordt. Zijn kinderen gaan die holding tzt geheel belastingvrij erven.

 5. Dead Silence

  De existentie van partijen als GL is een van de grootste schandalen van de mensheid.

  • Dutchy

   Twee vragen: 1. Waarom? 2. existentie? a. Gebruik gewoon “bestaan”, het woord existentie is een beetje elitair en nergens voor nodig. b. gebruik existentie als het bestaan, in de zin van leven, niet het bestaan van dingen, meer de originele betekenis

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Antwoorden:
    1) draagt aan niks, maar dan ook helemaal niks bij in mijn optiek. Verzameling dagdromers. Wakker worden en ga werken.
    2) ik beschouw GL, hun vertegenwoordigers en aanhangers als een levendig iets, zij het een gedrocht.

    (in antwoord op Dutchy)
    • Dutchy

     Lijkt me een incident en bizare actie van deze GL, maar bijdrage aan geweld als partij als geheel gaat me veel te ver.
     Wat een politieke partij bijdraagt of niet, hangt denk ik van je persoonlijke voorkeuren ook af.

     (in antwoord op Dead Silence)
 6. Peter Bakker

  Ondertussen gaat iedereen die de kans heeft over de grens tanken, om hier de hoge belasting op brandstof te ontwijken. Op het moment dat iemand anders (of een bedrijf) dat doet, is het ineens een probleem.

 7. Meneer Dick

  Klaver is een huichelaar.
  Er is reeds vastgesteld, dat Nederland niets doet dat Zwitserland, Luxemburg, Oostenrijk, de Britse Kanaaleilanden, Cyprus doen. Dat is in Europa. Buiten Europa zijn er onder andere de Kaaimaneilanden, Bermuda, Bahama’s, de Antillen en nog veel meer, en nog veel verdergaand.
  Klaver is geen parlementariër in al die andere landen. Hij kan een beroep doen op die landen maar hij heeft daar geen reet te bepalen.

  Weg met Klaver!

  • Dutchy

   Dus ook maar kinderarbeid of slavernij weer invoeren, we hebben toch geen ‘reet’ te bepalen in die landen. Kortom een kul argument van je.

   (in antwoord op Meneer Dick)
 8. Meneer Dick

  In Nederland zijn de belastingen veel en veel en veel te hoog.

  De Franse econoom Thomas Piketty heeft beredeneerd dat de vermogensbelasting in Nederland veel en veel en veel te hoog is. Volgens Piketty is een vermogensbelasting van 0,5% redelijk. Maar in ons land is de vermogensbelasting echter een veelvoud hoger dan de 0,5% die Piketty voorstelt.

  Klaver is een onbenul.

 9. John_Rambo

  Belasting is gewoon diefstal. Als ik het heb verdiend, wil ik het ook uitgeven. Aan bedrijven die minder betalen, kun je zien hoe door en door corrupt de Nederlandse politiek is.
  “Ik minder betalen. Ik straks een mooi baantje voor jou zorgen.”
  Het barst letterlijk van de lobbyisten in Den Haag en Brussel.
  Daarbij heb je het feit dat politici de centen waar jij hard voor moet werken, met een simpele pennenstreek met miljarden tegelijk het raam uitgooien.
  Wat maakt het hen uit? Zij hebben er geen moeite voor hoeven doen.

Reacties niet toegestaan