De EU is er klaar mee: Frankrijk moet nu echt meer bezuinigen

Landen als Spanje, Ierland en Portugal morren al langer dat Frankrijk een voorkeursbehandeling krijgt. Maar nu is het geduld bij de rest van de EU-landen ook op. Frankrijk moet tot 2017 fors meer gaan bezuinigen dan de door Hollande voorgestelde 50 miljard euro om het tekort terug brengen tot onder de 3 procent. Daarover schrijft de Volkskrant. Het gaat om zeker 7 miljard aan extra bezuinigingen, maar dat kan oplopen tot 30 miljard afhankelijk van de Franse groeicijfers en het effect van geplande maatregelen. Volgens eerdere afspraken had Frankrijk dit jaar al onder de norm van 3 procent moeten zitten. Dat is simpelweg onhaalbaar. Daarom stemmen de Europese ministers van Financiën dinsdag voor de derde keer in met uitstel. De verwachting is dat de Franse minister van Financiën Sapin akkoord zal gaan met het voorstel. Hij weet dat hij geen steun krijgt voor nog verder uitstel. Om de norm in 2017, het jaar van de verkiezingen, te halen moet er vooral in dat jaar en het jaar ervoor flink worden bezuinigd.

Bron(nen):   Volkskrant      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Eerst zien, dan geloven.

 2. John_Rambo

  Jaja, we gaan allemaal inleveren en op een houtje bijten, en politici gaan maar steeds meer uitgeven en geld verbrassen.
  Landen als Rusland worden geboycot, en zodoende onze economie geschaad door ‘leiders’ die nog geen kleuterklasje zouden kunnen leiden.
  Maar straks zijn we allemaal rijk! Écht waar! Dit jaar 1,7% groei, en volgend jaar 1,8!

 3. Templein

  Ach ja… Zo helpt Europa mevrouw Le Pen aan de macht. Onze ongekozen Europese Raad weet wel raad met landjes die zich te grote landshypotheken hebben laten aanleunen.
  Hoe was de Tweede Wereldoorlog ook alweer ontstaan? Ging Duitsland niet jarenlang gebukt onder schulden die het van de alliantie moest betalen? Maar de ongekozen Europese Raad kan niet eens boekhouden. Wil ze nu dat Frankrijk uitverkoop houdt van overheidsinstanties ten gunste van obesitas-multinationals?

  • Burgermans

   Duitsland viel Polen aan om de Duitstalige gebieden te bevrijden die door Polen waren bezet in 1918, waarop Frankrijk en Engeland Duitsland de oorlog verklaarden. De herstelbetalingen waren in 1932 al gestopt.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    De ontmanteling van de Weimar Republiek (1919) zou de voedingsbodem zijn geweest voor Hitlers groeiende macht. Dat wordt door vele historici als theorie aannemelijk gemaakt, maar het blijft inderdaad een theorie. In 1921 wordt Hitler de leider van de DAP en verandert de naam van de partij
    in Nationale Socialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP). De anti-communistische boodschap van de partij en zijn verzet tegen het Verdrag van Versailles zijn ontworpen
    om de gemiddelde Duitser naar zich toe te trekken.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     De herstelbetalingen hebben in ieder geval geen enkele rol gespeeld bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, zoals Templein ten onrechte beweerde, hoogstens bij de populariteit van de NSDAP in de jaren ’20.

     (in antwoord op Templein)
    • Jeroen

     Je hebt gelijk over Duitsland in de jaren twintig en dertig. De herstelbetalingen die het land waren opgelegd, worden door historici nu als hoog gezien, en gebaseerd op wraakzucht.
     Maar dat is niet te vergelijken met de situatie in Frankrijk nu. De andere Europese landen vragen het land te voorkomen dat het in dezelfde situatie komt als eerder Griekenland of Ierland. Als dat Frankrijk wel overkomt, is het veel moeilijker te redden dan die kleinere landen. De Franse staatsschuld groeit al jaren veel harder dan de economie. Op den duur is dat niet houdbaar.

     (in antwoord op Templein)
   • Jeroen

    Je bedoelt dat Hitler volkomen gelijk had?

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     De Duitse inval van Polen was zeker te rechtvaardigen. Polen was in het interbellum een beruchte boevenstaat die zeer slecht omging met zijn Duitstalige minderheid.

     (in antwoord op Jeroen)
 4. Koper

  Gaat nooit gebeuren. Frankrijk is een onderdeel van de Europese as en bepaalt zelf wat het doet.

Reacties niet toegestaan