Administratieve beroepen zijn aan het verdwijnen

De robots pikken onze banen in. Als er één sector is waar dat voor geldt dan is het wel de administratieve sector. Tot en met 2018 verdwijnen er zo'n honderdduizend banen.

Dat schrijft het UWV in een nieuw rapport, zo meldt de Volkskrant. Meer dan de helft van de krimp treft receptionisten en administratieve medewerkers. Verder gaan er veel banen verloren van verzekeringsagenten, medisch secretaresses, bedrijfshoofden en organisatiedeskundigen. Op dit moment hebben in totaal nog 1,2 miljoen Nederlanders een administratieve functie. Sinds 2008 zijn er al negentigduizend administratieve banen verdwenen.

Oorzaken zijn de vergaande digitalisering en robotisering van het administratieve werk. Slimme software en computersystemen nemen veel werk over. Ook kunnen klanten steeds meer handelingen digitaal doen.  'Het administratieve werk verschuift zo van gegevensverwerking naar gegevens controleren en advisering. Over het algemeen zijn de kansen op werk voor hbo'ers en wo'ers dan ook beter dan voor mbo'ers', aldus het UWV.
 

Bron(nen):   Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Lieve de Kok

  Niet te vergeten outsourcing van heel veel financieel administratief werk naar India en Polen.

  • RHK

   De outsourcing, of best-shoring/off-shoring zoals het veelal genoemd is, speelt een negatieve rol in alle functies die niet persé op locatie moeten plaatsvinden.
   Al het IT werk (inclusief finance) en productiewerk verdwijnt naar lage-lonen landen en de overheid blijft maar roepen dat we tot ons 67e jaar moeten werken !
   Zorg eerst eens dat er werk is en blijft in Europa.

   Functies die wel blijven zijn de zorg, bouwvakkers, logistiek en nog wat werk dat gebonden is aan locatie maar daar worden dan weer goedkope werkkrachten uit het buitenland voor aangetrokken. Het is een spiraal die doorbroken moet worden anders zit straks bijna iedereen in de WW en klagen we over de tanende kwaliteit van werk en personeel die amper nederlands spreekt.

   (in antwoord op Lieve de Kok)
   • Tegendraads

    Nederlanders zijn gewoon te duur., maar die realiteit is nog niet helemaal ingedaald bij de dames en heren vakbondsleiders…

    (in antwoord op RHK)
   • Zonspotter Peter

    Oh, maar er waren toch weer banen bij gekomen ? Ondanks de vele berichten over massa ontslagen en loonsverlaging.

    Ze willen de topinkomens meer geld geven en de lagere inkomens een minimum. Tja, dan blijft alles onbetaalbaar.
    Ook in de zorg wordt fors bezuinigd. Wat blijven zijn de managers. Ja, en die doen de hele dag niks.
    Robots gaan het nog echt niet overnemen.

    (in antwoord op RHK)
 2. Anton van Haasteren

  Allemaal koopkracht die we door het putje spoelen. Minder koopkracht, minder omzet, minder winst. Dahag economie.

Reacties niet toegestaan