Administratieve beroepen zijn aan het verdwijnen

Economie
zaterdag, 07 maart 2015 om 10:14
welingelichtekringen header 1
De robots pikken onze banen in. Als er één sector is waar dat voor geldt dan is het wel de administratieve sector. Tot en met 2018 verdwijnen er zo'n honderdduizend banen.
Dat schrijft het UWV in een nieuw rapport, zo meldt de Volkskrant. Meer dan de helft van de krimp treft receptionisten en administratieve medewerkers. Verder gaan er veel banen verloren van verzekeringsagenten, medisch secretaresses, bedrijfshoofden en organisatiedeskundigen. Op dit moment hebben in totaal nog 1,2 miljoen Nederlanders een administratieve functie. Sinds 2008 zijn er al negentigduizend administratieve banen verdwenen.
Oorzaken zijn de vergaande digitalisering en robotisering van het administratieve werk. Slimme software en computersystemen nemen veel werk over. Ook kunnen klanten steeds meer handelingen digitaal doen. 'Het administratieve werk verschuift zo van gegevensverwerking naar gegevens controleren en advisering. Over het algemeen zijn de kansen op werk voor hbo'ers en wo'ers dan ook beter dan voor mbo'ers', aldus het UWV.
Bron(nen): Volkskrant