Zwartspaarders hebben fiscus al ruim 1,6 miljard opgeleverd

De afgelopen dertien jaar heeft de Belastingdienst zo'n 8 miljard euro weten te traceren bij ruim 28.000 'zwartspaarders'. Dat leverde de schatkist ruim 1,6 miljard euro op aan naheffingen en boetes, blijkt uit een inventarisatie van het NRC. Een groot deel van de opbrengst komt van de 'inkeerregeling', die sinds 2002 bestaat. Deze regeling geeft zwartspaarders de mogelijkheid om hun verzwegen vermogen alsnog op te geven. Er werd echter pas echt veel zwart geld opgespoord sinds Nederland in 2010 een verdrag sloot met Zwitserland om toegang te krijgen tot bankgegevens van Nederlandse spaarders en depositohouders bij Zwitserse banken. Bijna een derde van het opgespoorde geld is daarvan afkomstig. Waarom het zolang duurde voor er werk gemaakt werd van het opsporen van zwart geld is volgens een woordvoerder van de Belastingdienst simpel: 'Bewindslieden vonden belastinginning destijds al vervelend genoeg. Je wordt er niet populair van.' Pas onder staatssecretaris Jan-Kees de Jager kwam de jacht op zwart geld hoog op de agenda te staan. Dat was vooral een gevolg van de crisis: de staat vroeg veel belastinggeld van burgers om de banken te redden. Het frustreerde dat er een grote groep rijke Nederlanders was die daar niet aan bijdroeg.  

Bron(nen):   NRCQ      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Met moeite 20% dus waar een werkende mens +50% mag afstaan.

  • Ko Herent

   Vind je dat normaal dan 50 %?

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    Ik zie nog steeds mensen dure huizen kopen en lekker snorren in hun BMW op een gladde mooi onderhouden weg …

    (in antwoord op Ko Herent)
    • Ko Herent

     Ja dure huizen van de bank en de lease auto van de zaak. De gemiddelde Hollander heeft helemaal niks.

     (in antwoord op Windows 8)
 2. DoubleUC

  Zwartsparen…. het woord alleen al eigenlijk. Alsof je iets heel erg fout doet als je je gespaarde geld graag wil beschermen…

  Je spaargeld moeten beschermen…. het idee alleen al eigenlijk. Dat je je eigen verdiende geld daadwerkelijk moet beschermen tegen de overheid. Want ‘ze’ sporen je op.

  De (wettelijke) onteigening van je eigen geld.

  • Dead Silence

   Ik heb bijna 3 ton spaargeld, overgehouden van iets waar al 52% van is afgenomen. Vervolgens betaal ik dan nog ruim 3000 euro per jaar aan vermogensbelasting. Kortom, binnenkort is het “weg”. Ik ben die smeerlapperij van de overheid zat.

   (in antwoord op DoubleUC)
  • Windows 8

   De correcte term is zwartgeldspaarders. Er is dus geen inkomstenbelasting op betaald. Iets wat de meeste mensen met een loon verplicht zijn.

   (in antwoord op DoubleUC)
  • Ko Herent

   Met je eens. Alsof we niet al genoeg betalen. Het artikel is trouwens behoorlijk tendentieus wat zo eenvoudig geven de Zwitsers de informatie niet.
   Een beetje kapitaal gaat trouwens in een trust, zeer moeilijk persoonlijk te traceren.

   (in antwoord op DoubleUC)

Reacties niet toegestaan