Schandaal Barclays Bank is slechts het topje van de ijsberg

Zeven jaar lang heeft de Britse Barclays Bank gemanipuleerd met de Libor rente. De bank verdiende er miljarden mee. De Libor rente (de Europese variant heet Euribor) is de gemiddelde rente die de banken elkaar berekenen bij het uitlenen van grote sommen geld. De consument krijgt deze gemanipuleerde hogere rente doorberekend in al zijn banktransacties. Barclays heeft een boete gekregen van 290 miljoen pond. De afgetreden bankbaas, Paul Diamond, vond het miljardenspel slechts ‘laakbaar gedrag’. De Guardian schrijft dat het renteschandaal slechts het topje is van de ijsberg. Volgens de Britse toezichthouder, de Financial Services Authority, hebben nog minstens twintig banken gemanipuleerd met rente. Inmiddels is een uittocht begonnen van bankmedewerkers die onder verdenking staan. De p.r.- afdelingen van de banken draaien op volle toeren en wijzen erop dat het slechts een aantal kwaadwillenden waren die gefraudeerd hebben. Honderdduizenden bankmedewerkers hebben wel eerlijk hun brood verdiend. Het Britse Lagerhuis heeft een onderzoekscommissie benoemd, maar wees een door de oppositie gevraagd diepgravend onderzoek af.

Bron(nen):   Guardian      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cornelis Berend

  Er zijn een paar verschillende Euribor’s, maar de hoogste schommelt rond de 1.1 – 1.2%. En hoeveel hypotheekrente betaalt u? Het verschil komt ten goede aan de “strijkstok”.

  En dat voor alle hypotheekbetalers bij elkaar. Dat zou je op zich al een schandaal kunnen noemen. Ik geloof niet dat er bij de banken echt iemand wakker ligt als er een hier en daar een hypotheek niet meer opgebracht kan worden.

 2. uknowme

  Twee opmerkingen:
  1 Als commerciele banken de rente beinvloeden noemen we dat Fraude… en terecht! Als de ECB en de FED het doen is het legaal: ga dat maar eens uitleggen!!!

  2: beinvloeden van markten??? Ik zou de grondstoffen markt eens gaan onderzoeken! Begin voor de gein eens met de zilvermarkt……

Reacties niet toegestaan