Waar moet je met je spaargeld heen?

Het rendement op spaargeld is historisch laag en de beurskoersen stijgen weer. Spaarders slaan dus weer massaal aan het beleggen, maar dat is niet zo'n goed idee. 'Particulieren horen vaak als laatste dat het goed gaat.' Dat zegt technisch beursanalist Edward Loef (50) in weekblad Elsevier. ‘Mensen zijn kuddedieren, ze krijgen graag bevestiging. Als ze horen dat anderen aan het beleggen zijn geslagen, en dat het goed gaat op de beurs, dan geeft dat een gevoel van veiligheid: nu kan ik ook gaan beleggen.’ Financieel econoom Auke Plantinga (48) van de Rijksuniversiteit Groningen spreekt zelfs van een bubbel. ‘De ECB blaast de prijzen op van alle waardepapieren die in de financiële markten worden verhandeld,’ zegt ze. ‘Het gevaar van bubbelvorming is groot.’ Het beste is om geld zo veel mogelijk te investeren in de ‘echte economie’, weg van de financiële markten. ‘Schroef bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak.’ ‘Waarom bouwen mensen vermogen op?’ vult hoogleraar financiële planning Henriëtte Prast (59) van de Universiteit Tilburg aan. ‘Om later een aangenaam leven te hebben. Los bijvoorbeeld de hypotheek op je huis versneld af: dat geeft meer zekerheid dat je ook in slechte tijden in je huis kunt blijven wonen.’ Volgens Prast kun je ook investeren in menselijk kapitaal. 'Als je gezond oud wilt worden, neem dan een personal trainer om je te motiveren om te blijven sporten. Of volg een ICT- of loodgieterscursus. Dat scheelt kosten als je computer of gootsteen kapot gaat.’ En blijf verder gewoon sparen, ook al levert het niets op.

Bron(nen):   Elsevier      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Bij de bank weghalen en in de sok thuis, met een riotgun ernaast. Van het resterende waar ik al 52% heb moeten afstaan aan het geteisem in Den Haag mag ik nog eens bijna 4000 euro aftikken omdat ik spaar omdat ik ervan uitga dat die roofnazi’s mijn pensioen waar ik tegen die tijd recht op heb volledig hebben afgenomen.

  • Apekool

   Je gaat gewoon het pensioen krijgen waar je tegen die tijd recht op hebt… ‘nuf said.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. angelique

  ik ken mensen, die houden niet over om te sparen, zelf heb ik gewoon een potje thuis, soms houd ik iets over en dat gaat daar in. met een beetje mazzel kunnen we dan weer een keer uit eten 1x p/j want helaas als zzpér ben je ook het bokkie in nederland en moet je sparen voor mindere tijden…. zij die nog de rijkdom hebben van kunnen sparen, zou ik zeggen neem een kluisje. en een waakhond. want met al die ouwe sokken zullen ook de woninginbraken/overvallen toenemen. dus mondje dicht als je geld hebt liggen. want zelfs je beste vrienden zijn dan niet meer te vertrouwen 😉

Reacties niet toegestaan