Saoedische blogger: 'Mirakel dat ik eerste 50 zweepslagen heb overleefd'

Samenleving
zondag, 29 maart 2015 om 9:58
welingelichtekringen header 1
De Saoedische blogger Raif Badawi, die eerder tot duizend zweepslagen werd veroordeeld, vanwege kritiek op het regime, heeft een brief geschreven in het Duitse weekblad Der Spiegel. Daarin zegt hij dat het een wonder is dat hij de eerste vijftig zweepslagen heeft overleefd, aldus Vlaamse krant De Morgen.
De overige zweepslagen zijn uitgesteld, zogezegd omdat Badawi gezondheidsproblemen heeft. Hij werd in 2012 gearresteerd wegens het beledigen van de islam, cybercriminaliteit en het ongehoorzaam zijn aan zijn vader. Hij kreeg tien jaar cel opgelegd, een boete van omgerekend 226 duizend euro en duizend zweepslagen die hij verspreid over twintig weken zou ontvangen. Zijn veroordeling leidde tot internationale protesten.
Hij beschrijft in zijn brief hoe 'een joelende menigte' hem de dag van de zweepslagen omringde en 'Allahu akbar' (Allah is groot) riep. 'Deze wrede straf is mij alleen aangedaan omdat ik mijn mening heb geuit', aldus Badawi. Volgende week verschijnt zijn boek over zijn leven in de gevangenis.
Badawi zit opgesloten in een cel van 20 vierkante meter samen met 30 moordenaars, dieven, drugdealers en andere criminelen. Hij schrijft verrast te zijn over 'de grote mate van menselijke gevoeligheid' die hij bij een aantal medegevangenen aantrof. Volgens onder meer zijn echtgenote Ensaf Haidar willen de rechters in Saoedi-Arabië dat Badawi een nieuw proces krijgt voor afvalligheid. Als hij schuldig bevonden wordt, kan hij de doodstraf krijgen.
Bron(nen): De Morgen