‘Griekse belastingontwijking via Nederland’

Nederland helpt bedrijven in Griekenland met het ontwijken van belastingen. Via brievenbusfirma's in ons land worden miljoenen aan Grieks belastinggeld weggesluisd naar belastingparadijzen in bijvoorbeeld het Caribisch gebied. Dat staat in een maandag gepubliceerde studie van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Zo liep de Griekse overheid volgens SOMO afgelopen twee jaar tenminste 1,7 miljoen euro aan belastinginkomsten mis door belastingontwijking van het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold. Door een ingewikkelde holdingstructuur verschuift de multinational rente-inkomsten van zijn Griekse dochter Hellas Gold via brievenbussen in Nederland naar Barbados.

Volgens SOMO gebruiken veel buitenlandse investeerders in Griekenland een belastingroute via Nederland of Luxemburg. Ongeveer 80 procent van de directe investeringen uit Nederland in het noodlijdende Zuid-Europese land loopt via brievenbusfirma’s, aldus de onderzoekers. Dit feit is volgens hen nog te veel onderbelicht gebleven in de discussies over de oorzaken van de Griekse financiële situatie.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Ook een manier om ons geld terug te krijgen!

  • marianne martens

   Nederland helpt met het ontwijken. Nederland helpt, daar bent u op tegen, nu niet?

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Het was maar scherts maar wel met een kern van waarheid. Stelen van dieven is immers nét iets minder erg dan stelen van fatsoenlijke mensen.

    (in antwoord op marianne martens)

Reacties niet toegestaan