Grafiek: Nederlanders houden niet van staken

Vorig jaar is er 25 keer gestaakt door in totaal 10.000 werknemers. Daarmee gingen 41.000 werkdagen verloren. Dat meldt het CBS. Dat is relatief weinig. In de afgelopen eeuw legden gemiddeld 33.000 werknemers per jaar uit protest het werk neer. Schoonmakers namen meer dan de helft van de stakingsdagen voor hun rekening. Vanwege een cao-conflict voerden ze bijna 10 weken lang actie. Nederlanders staken weinig in vergelijking met andere landen. Tussen 2009 en 2013 gingen 9 dagen per duizend werknemers verloren door stakingen. In België waren dat er 66. De Duitsers zijn ongeveer even bereid tot staken als Nederlanders. Grafiek: CBS

Bron(nen):   NRC      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Koper

  Italië paste niet meer op de schaal begrijp ik?

 2. RhodBerth

  Staken is op zich een prima middel, het probleem is dat het zo vaak voor totaal onzinnige zaken wordt ingezet.
  Die staking van die schoonmakers begreep ik heel goed. En Frankrijk laat heel goed zien dat het op een gegeven moment gewoon een gewoonte wordt.

  Ik werk in België, recent werd daar een paar weken na de verkiezingen een landelijke staking uitgevoerd. Ze waren het niet eens met de regeringsplannen. Stelletje halve garen. Eerst stem je democratisch en vervolgens staak je het resultaat weg. Die stakingen waren overigens nog voor de plannen geconcretiseerd waren.

 3. quikfit

  Nederlanders staan voorover gebukt….laten zich naaien….en zeggen ”dank u wel”….

Reacties niet toegestaan