Wat verdient een politie-agent eigenlijk?

De politie staakte afgelopen weken voor meer loon. Agenten willen een verhoging van 3,5 procent en een iets hogere vergoeding voor onregelmatige werktijden. Deze 3,5 procent komt neer op zo'n 100 euro bruto extra per maand en is eigenlijk niet meer dan de inflatie-correctie voor de laatste vijf jaar. Een hoofdagent van 41 jaar die al veertien jaar in dienst is bij de politie verdient gemiddeld 2.953 euro bruto per maand. Deze agent die op straat patrouilleert werkt standaard elke vier weken twee weekenden en heeft in die periode vijf nachtdiensten. Met onregelmatigheidstoeslagen erbij krijgt hij ongeveer 3.182 euro bruto. Dit is 2.028 euro netto. Hij ontvangt geen reiskostenvergoeding. Dit bedrag is wel inclusief ziektekostenverzekering. Tel je die erbij dan zit je op ongeveer 2.120 euro netto. Ter vergelijking: het minimumloon voor bijvoorbeeld een verkoper in een winkel is 1.502 bruto of 1.209 euro netto. Reken je hier alle zorg- huur en sociale toeslagen bij dan kom je op een netto-inkomen van 1.779 euro. Een agent verdient dus maar zo'n 350 euro meer. Hij ontvangt die toeslagen immers niet. Daarvoor werkt hij ook nog regelmatig 's nachts en in de weekenden.  

Bron(nen):   Leeuwarder Courant      

27 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  De samenvatting geeft aan dat de stakingen van de Politie zijn gerechtvaardigd, belachelijk laag salaris voor zo’n baan. Langdurige stakingen zouden ook zijn gerechtvaardigd bij ziekenhuispersoneel, gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg,ouderenzorg, onderwijs, wetenschap, brandweer, vuilnismannen, kunstenaars ( alle werken terugvorderen ), geen optredens meer van het Concertgebouw, ook niet van toneel of cabaret. Als er ernstige situaties ontstaan zal er door een team worden ingegrepen. Zondagsdiensten, geen oppasgrootouders en vrijwilligers. Ministers, Premier, Politici, Ziektekostenverzekeraars, Bankiers, Project- Ontwikkelaars, geldschieters, moneygangsters wettelijk aanklagen vanwege mismanagement en immoreel handelen. De immorele ingrepen behoren te worden gestopt door de mensen van stavast en het gezonde verstand, niet de “mitsen en maren” types met een kwaadaardige agenda. Met ondersteuning natuurlijk van de vakbonden en andere groeperingen die iedere inwoner goed is gezind.

  • Dead Silence

   Laag salaris??? Die lui sporen niet door te staken.

   Het probleem is de socialistische ziekte in het systeem. Daardoor loont het om lekker lui te zijn. Het salaris van een agent is overigens meer dan zat. Mijn vrouw verdient minder met een academische opleiding en haar beroep als fysiotherapeut in loondienst.

   (in antwoord op marianne martens)
   • meesan

    Ach, ik denk dat jullie samen best rondkomen met die 285.000 bruto die jij jaarlijks binnenharkt.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Dead Silence

     Klopt, wij klagen niet. Weer een nieuw alias?

     (in antwoord op meesan)
     • meesan

      ??

      (in antwoord op Dead Silence)
     • marianne martens

      wij klagen ook niet en vinden het niet erg belasting, contributies, bijdrage aan, te betalen. Wat wel nu heden ten dage erg is dat alles werkelijk alles aan de industrie wordt gegeven als toeslag- subsidie.Unilever is een voorbeeld van een goede grote Industrie bedrijven. Misschien doet goed voorbeeld goed volgen.

      (in antwoord op meesan)
   • Jannie Ooms

    Is de opleiding tot fysiotherapeut tegenwoordig een universitaire studie? Dat moet een vergissing zijn. Maar los daarvan: het is een zwaar beroep en vereist veel kennis van het menselijk lichaam. En uw vrouw zou dan nog minder verdienen dan een politieagent? Met dezelfde uren? Ik neem u als reaguurder redelijk serieus, maar ik kan dat haast niet geloven.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Dead Silence

     Mijn vrouw heeft fysiotherapie als tweede studie op HBO niveau gedaan omdat ze vond dat ze daar meer aan had. Ik help u uit de droom: ze verdient minder dan een politieagent.

     (in antwoord op Jannie Ooms)
   • marianne martens

    Het probleem met het liberale denkgoed zoals het heden ten dage wordt uitgevoerd is gelijk het trekken aan een heel “dood” paard. Het paard heeft een martelend sterfproces ondergaan.
    De Politie verdient te weinig en de fysiotherapeut eveneens. De mensen in de Gezondheidszorg hebben nog een veel zwaardere taak er bij gekregen. Van 10 minuten patiënten contact moeten ze 8 en halve minuut administratie doen. Klinkt gezond toch! zo b.v. in de GZ. De initiatieven, die nu worden genomen in de samenleving hebben niets maar dan ook niets met links en rechts te maken, dat is pas aarts- ultra- conservatief denken. Volgens mijn boerentrienen verstand heeft het te maken dat het wezen van een zekere mate van beschaving in de kern wordt aangetast, dat willen we toch niet met elkaar Mijnheer Dead Silence, ook niet in een ander land, toch.

    (in antwoord op Dead Silence)
 2. Janneke van Vught

  Het is weinig, zeker als je de risico’s meerekent die het beroep met zich meebrengt.

  • Bert Jongsma

   De risico’s schijnen nogal erg mee te vallen. Als je de beroepsrisico’s vergelijkt met de echt zware beroepen als bouwvakkers (m.n. stucadoors, metselaars, stratenmakers) en mensen in de haven komen er minder mensen om (dodelijke ongevallen) en zijn er meer mensen die normaal hun (veel te vroege) pensioen halen dan in de eerdergenoemde beroepen. Die moeten, met echt zwaar werk, gewoon tot 67 werken. Er wordt te veel gekletst over hoe zwaar het allemaal is, als je dan zo slim bent en zoveel keus hebt of had, kies of had dan een ander beroep gekozen waar al je talenten wel worden betaald. Zo niet, ga dan gewoon aan het werk en zeur niet zo.

   (in antwoord op Janneke van Vught)
 3. Vogelbeest

  Het basissalaris is wat mij betreft best redelijk, maar ik heb zelf 15 jaar wisselende diensten+weekenden+feestdagen gewerkt en meestal kwam de toeslag op zo’n 35% gemiddeld uit. Dan lijkt wat de politie krijgt nogal armzalig.
  Bovendien beloon je met de onregelmatigheidstoeslag de agent die het “echte” werk doe, en niet de bureauridder.

 4. Jannie Ooms

  Eigenlijk ben ik niet zo dol op de politie. Ik kom alleen maar met ze in aanraking als ik eens vier kilometer te hard rijd. Maar ze doen heel wat meer dan zich geniepig ergens opstellen om snelheidsmonsters zoals ik te bekeuren. Ze wagen ook hun leven voor ons, als de nodig is. Ik ben daarom van mening dat de politie schandalig onderbetaald wordt. Tenminste 15% erbij: dat lijkt me redelijk.

  Hun laatste actie, het zwaar hinderen van het verkeer, was erg irritant. Voor mij, als weggebruiker. Ik heb er behoorlijk last van gehad.

  Die actie trof de minister van Justitie niet. Het zal hem worst zijn dat zijn agenten in een file langzaam op de weg gaan rijden. Of allemaal tegelijk toeteren en hun sirene laten loeien.

  De enige actie die de minister echt treft, is het stoppen met bekeuren. En dan niet zomaar een dagje, in Friesland of Drenthe, maar over het hele land. Zo’n actie is pas publieksvriendelijk en komt hard aan bij de minister, die een kapitaal aan ingecalculeerde inkomsten uit bekeuringen als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. En dan doorgaan, net zolang tot de minister buigt. Al duurt het een maand, of langer.

  • Dead Silence

   Ik heb geen respect meer voor ze. Tweemaal met ze in aanraking geweest n.a.v. inbraak en overval. Ik heb zowel de agenten en rechercheurs de deur gewezen. Daar viel niet mee te praten en men not amused dat er op zondag gewerkt moest worden. Met een folder slachtofferhulp konden we het doen. Nooit meer iets van gehoord van ze. Laat ze maar burgertje pesten.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • louter kabouter

    U wijst de politie dus ook de deur als zij u de dood komt melden van een uwer dierbaren?
    Menig agent(e) heeft met dát onderdeel van de taak de grootste moeite.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Bert Jongsma

     Een gemiddelde agent doet dat 2 of 3 keer in zijn hele loopbaan, beetje raar om daar op te baseren dat er meer betaald moet worden, toch?

     (in antwoord op louter kabouter)
  • marianne martens

   inderdaad veel langer, alle groepen zoals ziekenhuispersoneel, onderwijs, wetenschap, kunsten, schoonmakers, medici, para- medici,
   vrijwilligers w.o. grootouders en andere familie, vrienden etc allemaal gelijktijdig het werk stilleggen. In de tijd zijn al deze groepen reeds bestempeld als non- valeurs of zondebok bestempeld door het Politieke Bedrijf/ de Virtuele Politiek waar uiteindelijk de hoogte van de graad of graat van een beschaving afhangt. Goed van de burgerinitiatieven en IJsland wil zijn economisch verkeer drastisch veranderen

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 5. Koper

  €2120,- netto is natuurlijk een prachtloon voor een MBO-baan.

  • marianne martens

   we gaan ons dan bekommeren om de verkopers? U weet niet wat voor een vervolgstudies er zijn gedaan. Wisselende dienst is een extra zware

   belasting voor de hoofd-delen van het mens, lichaam en geest. De betaling is veel te laag. Gewoon doorgaan met staken. Tamelijk dom van de burger om hier last van te hebben. In diverse regio’s is er geen politie meer en liggen bv mensen die zijn aangereden of “what ever” langer op straat. Het befaamde mesje” snijdt aan diverse kanten.

   (in antwoord op Koper)
 6. Divert

  3.182 euro bruto is gewoon een fantastisch salaris voor een MBO-er. Met vakantiegeld erbij bijna 42k per jaar. Het gemiddelde salaris voor een MBO-er in Nederland is ongeveer 24k per jaar.

 7. Ko Herent

  Het is ook ongeschoold werk. De gemiddelde kan altijd nog zelfstandig glazenwasser worden.

 8. Ottogaai

  Van werken zal de gemiddelde agent niet moe worden. Voor hun baantje en niveau worden ze prima betaald.

 9. Sjaak

  Ik vind het een schamel loontje. Als je bedenkt en weet wat de gemiddelde agent op z’n bordje krijgt is het zelfs een fooi.

 10. Velazques

  Met een cursusje van 2 jaar zonder verdere opleiding zijn ze uitstekend betaalt.

  • gast

   Dit krijgen zij niet wat hierboven is genoemd en dat is maar goed ook.

   Ze hadden het met die stakingen in oktober 2015 nog over dat een agent tussen de 1400 en 1600 euro netto “verdient”. Die 1600 euro is gebaseerd op onregelmatigheidstoeslag. Na het VMBO hebben ze 22 maanden opleiding op de politieschool en dat staat inderdaad totaal niet gelijk aan een MBO-opleiding, ja, rond MBO-2.

   Ga ik verder. Ca. 10% bij de politie heeft een HBO-opleiding gedaan. Wat bij de recherche werkt, waar je eigenlijk HBO voor nodig hebt zitten agenten die totaal niet aan de kwalificatie voldoen, LBO c.q. VMBO en 22 maanden politieschool, daarom hebben ze bij politie zoveel onopgeloste zaken, omdat ze gewoonweg hun werk niet kunnen doen, omdat ze niet over die kwaliteiten beschikken.. Vooral die oude garde die er zit, die krijgt veel te veel betaald.Hoop dat ze bij de politie de juiste mensen op de juiste plaats kunnen krijgen, want er werken nu alleen maar onbenullen.

   (in antwoord op Velazques)
 11. Velazques

  Voor iedereen, het is een LBO baan en geen MBO.

Reacties niet toegestaan