‘De eurocrisis is in een fase van krankzinnigheid beland’

De draconische bezuinigingsmaatregelen die Spanje heeft aangekondigd zal het land  in de vernieling storten. Dat schrijft de Vlaamse krant De Standaard. Het is volgens de krant een illusie dat het begrotingstekort op die manier kan worden teruggedrongen. Het tegenovergestelde zal het geval zijn. 'En blijkbaar zal de beker tot de bodem moeten worden geledigd alvorens de volgende stap, weg van de waanzin, kan worden gezet.' Er is volgens De Standaard nog een signaal dat de eurocrisis in de fase van de krankzinnigheid is beland. De sterkere eurolanden kunnen hun schulden goedkoper dan ooit financieren, waardoor hun begrotingen er wel bij varen. ‘Het is zonder twijfel de onheilspellende stilte voor de storm. Als de motor bij deze rentestanden nog niet wil aanslaan, dan is kredietschaarste niet het probleem en goedkoop geld dus niet de oplossing. Dan is het systeem stuk. Dan is het vertrouwen zoek. En dan weet niemand hoe het te herstellen.’

Bron(nen):   De Standaard      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dirk Zeeman

  “Dan is het systeem stuk. Dan is het vertrouwen zoek. En dan weet niemand hoe het te herstellen.” Dat is onjuist. Als burgers en bedrijven weigeren om nog geld uit te geven, dan zegt Keynes dat er nog één duidelijke oplossing over is “swing the pump”, oftewel: dan moet de overheid het geld laten rollen.

  • kletsmajoor

   Maar wat als de mensen die nog wel geld hebben er geen vertrouwen meer in hebben om hun geld aan landen als Spanje uit te lenen? Dan staat Keynes’ pomp droog en werkt hij niet. Dan zijn er nog drie mogelijkheden: 1. geld bijdrukken (gemakkelijk), 2. eindelijk de schuldenberg echt saneren (nog veel pijnlijker dan bezuinigen) of 3. de totale chaos. Welke zal het worden?

   (in antwoord op Dirk Zeeman)
 2. Edward_II

  “De maatregelen … zal …”? Foei!

 3. malky

  Dit fenomeen heet eurosie, en treft uiteindelijk ieder land binnen de eurozone. 😉

 4. grasspriet

  Ze kunnen het rekken zolang er nog enigszins rek in zit met de euro maar het ding gaat zonder twijfel weer verdwijnen.
  Net zoals dit hele, op lucht gebasseerde, systeem zal verdwijnen.
  Goddank!
  Het wordt tijd dat mensen zich op dingen gaan richten die belangrijk zijn.

  Getallen in een computerscherm en een paar gedrukte papiertjes en muntjes tot heiligverklaren is niet slim geweest. Het heeft zijn nut gehad, maar niettemin had het geen schijn van kans lang te bestaan.
  We kunnen ook afspreken elkaar met konijnekeutels te betalen, of grassprietjes.
  Als het al zonodig moet om elkaar te betalen.

  De echte waarde van het leven speelt op een heel ander vlak. Daar heeft geld of ‘waardepapier’ niets mee te maken.
  En het wordt hoog tijd dat we ons daar mee bezig houden.

  • kletsmajoor

   Toch heeft elke beschaving (vanaf zo’n 5000 jaar geleden) geld uitgevonden omdat het veel praktischer en veelzijdiger is dan ruilhandel. Waarom zou geld nu opeens niet meer nodig zijn?

   Geld is een krachtig middel gebleken, helaas kan het bij verkeerd gebruik ook krachtig misgaan.

   (in antwoord op grasspriet)

Reacties niet toegestaan