Ahold overweegt fusie met Belgische Delhaize

Ahold en het Belgische Delhaize zijn met elkaar op het hoogste niveau in gesprek over een fusie. Dat schrijft De Tijd, vergelijkbaar met het Nederlandse FD en dus behoorlijk betrouwbaar. De supermarktgroepen Delhaize en Ahold hebben fusiegesprekken aangeknoopt op het hoogste niveau. Het is niet de eerste keer dat de twee distributiegroepen over een alliantie praten. In 2006-2007 voerden Delhaize  al redelijk verregaande onderhandelingen. Er werd toen naar verluidt al gesproken over de plaats waar de hoofdzetel zou komen - Brussel - en wie welk postje zou krijgen. De deal sprong toen af op de structuur van de fusie zelf. Delhaize stuurde aan op een fusie van gelijken, maar dat ging te ver voor het grotere Ahold. Ahold is ongeveer twee keer groter dan Delhaize, zoals blijkt uit deze infographic van De Tijd view

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Windows 8

    Delhein? Albert Haize?

  2. Meneer Dick

    In het lijstje wordt voor de marktwaarde van de combinatie de 2 afzonderlijke marktwaarden bij elkaar opgeteld. De marktwaarde van Delhaize is ongeveer de helft van die van Ahold. Maar de omzet is bijna gelijk. De winstgevendheid van Delhaize is dus allerbelabberdst.
    Het moet mogelijk zijn om de winstgevendheid van Delhaize op te krikken tot hetzelfde niveau als bij Ahold. Dat kan als na een overname Delhaize op Ahold gaat lijken en een gelijke bedrijfsvoering gaat voeren.
    Dan wordt de gecombineerde marktwaarde niet €22,8 miljard (15,4 + 7,4) maar €31,8 miljard (2 x 15,4). En nog wel meer op termijn vanwege het grotere schaalvoordeel.

Reacties niet toegestaan