Banken en oliemaatschappijen kunnen benzineprijs makkelijk manipuleren
Met list en bedrog kunnen banken, oliemaatschappijen of hedgefondsen de oliemarkt eenvoudig manipuleren en verstoren. Net zoals banken de rente kunnen verhogen (Libor-schandaal), kan deze drie-eenheid de olieprijs verhogen. Dat valt volgens de Britse krant de Telegraph te concluderen uit een rapport van de IOSC, bestemd voor de landen van de G20. Controle is er niet, alles gebeurt op basis van vertrouwen.
Om te onderzoeken of in de afgelopen jaren ook de olieprijzen ten onrechte zijn opgeschroefd, moet het onderzoek naar het Libor-schandaal van Barclays Bank en nog zo'n twintig grote banken worden uitgebreid, vinden Britse parlementariërs en belangenorganisaties voor automobilisten
Bron(nen): Daily Telegraph
Mag ik er op wijze dat bij de Libor beinvloeding er eerder een te lage Libor door Barclays en de andere banken is doorgegeven dan een te hoge? Ik weeet dat banken de bron zijn van alle kwad in de wereld, maar graag wel een beetje bij de feiten blijven.
Over de olieprijzen: waarom zijn die anders dan de prijs van kleren of TV’s? Waarom zouden private ondernemingen niet mogen proberen een hogere prijs voor een vrij verkrijgbaar product te krijgen? Wat is het volgende schandaal: slagers die de rundervink-prijs kunnen ‘manipuleren’?
Voor zowel rente als olie is zijn het met name de verschillende overheden die de prijs manipuleren (door het verhogen/verlagen van de rente/gelshoeveelheid, of het opvoeren/inperken van de olie productie).
Oliemaatschappijen, en elke willekeurige andere onderneming mag natuurlijk prima proberen om een zo hoog mogelijke prijs te krijgen voor hun product. Ze mogen dat echter alleen *in hun eentje*. Ze mogen geen kartel vormen of andersoortige afspraken maken of trucs uithalen om de prijs te manipuleren.
(in antwoord op bierneus)Financiele kartels en oliekartels met een wereldmonopolie; was er echt iemand die dacht dat die hun gezamenlijke macht NIET zouden misbruiken?!