IMF: Wereldeconomie in gevaar

Het Internationale Monetaire Fonds heeft de noodklok geluid over de wereldeconomie. Volgens het IMF wordt het hoog tijd dat de Europese leiders eindelijk een oplossing bedenken voor de eurocrisis, omdat die de hele wereldeconomie in het slop dreigt te brengen. De groeiverwachting van het Fonds voor 2012 is – neerwaarts – bijgesteld naar 3,5 procent. Maar daarbij tekent het IMF wel aan dat zelfs dit lagere percentage afhangt van de vraag of de leiders in actie komen. De belangrijkste negatieve factoren zijn momenteel de onrust in de eurozone en de groeivertraging in de opkomende economieën. De verwachting voor China is dit jaar een groei van 8 procent, voor India een groei van 6,1 procent en voor Brazilië een groei van 2,5 procent. In de VS zijn de detailhandelsverkopen intussen voor de derde maand op rij ingezakt. En de Britse economie zal dit jaar slechts met 0,2 procent groeien, en in 2013 met 1,4 procent. Het Fonds roept de eurozone op onmiddellijk stappen te zetten om de overheidsbalansen te versterken: “Het monetair beleid heeft kostbare tijd gekocht, maar die tijd moet door de politieke leiders goed worden benut om vooruitgang te boeken.”   Bron: Financial Times

314 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Oeioeioei: ‘De groeiverwachting van het Fonds voor 2012 is – neerwaarts – bijgesteld naar 3,5 procent.’
  Dasniemooinie.

  Geloven wij nog steeds in de optie voor onbeperkte groei dan?
  Daarin heb ik persoonlijk nooit geloofd. Groeien moet een reden hebben anders komt het automatisch tot een stop omdat het geen nut dient.
  Groeien om te groeien is geen nut. Kleinigheid daarnaast is dat onze planeet ons groeigedrag niet aankan.

  Nu weet ik wel dat het IMF niets met zo’n futiliteit als de capaciteiten van onze planeet heeft maar de rest van de mensheid hopenlijk wel. Zo niet, komen we automatisch aan ons einde – ach, zo beredeneerd en gezien wat wij met deze planeet uitvreten is dat ook zo erg nog niet.

 2. Edward_II

  Ik moet lachen. De financiele instellingen van de VS dachten de problemen in het eigen land te kunnen oplossen door de eurozone te destabiliseren, maar nu hebben ze de hele wereldmarkt, waar zij het meest van afhankelijk zijn, in de problemen gebracht.
  Laat ze de shit nu ook maar zelf opruimen.

Reacties niet toegestaan