Banken zijn criminele organisaties

Wallstreet-insider en auteur Charles Ferguson vindt dat banken criminele organisaties zijn. Niet zomaar bedrijven waar wel eens iets misgaat, maar organisaties die er op uit zijn ten koste van alles geld te verdienen. Hij schrijft in de Huffington Post in een betoog waarin hij een aantal voorbeelden noemt. De manipulatie van de Libor-rente bijvoorbeeld. Heeft de hele wereld geld gekost en de banken veel geld opgeleverd. De slimme manier waarop banken zoveel economische macht vergaarden dat ze worden gered als het fout gaat en enorme winsten en bonussen genereren als het goed gaat. Een inherent zieke sector, schrijft Ferguson

Bron(nen):   The Huffington Post      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tony de Bree

  Correctie: banken zijn geen criminele organisaties, maar sommige bankiers hebben “fout” gedrag vertoond. Ondanks al het “toezicht”. Zolang die rondlopen verandert er niets. En dat is typisch Nederlands. “Als je niets verandert, verandert er niets.”

 2. Tony de Bree

  ps. Je kan je dus afvragen welke rol de media in bv Nederland hierbij spelen. Door bv jarenlang aan zelf-censuur te doen en veel tijd en ruimte te bieden aan “false experts”, werk je immers de-facto mee aan het in stand houden van de bestaande praktijken en het bestaande systeem. In dit geval dus geen “wisdom of crowds”, maar “stupidness of crowds”. Dus: verander de wereld en begin bij jezelf. En doe je huiswerk.

 3. Bart Matthesius

  Nogal hypocriet. Banken proberen geld te verdienen met de middelen die ze hebben, net als elke andere commerciele onderneming.

  Ok is het hypocriet omdat verreweg de meeste mensen in zo’n positie echt niet anders gehandeld zouden hebben. De mens is in overgrote meerderheid fundamenteel zelfzuchtig – dat is de oorzaak. Lees de kommentaren op WIK maar eens. Goed he, we kunnen alleen onszelf de schuld geven.

 4. cormol

  Als die banken zo ontzettend veel geld aan die Libor fraude verdiend hebben, waar is dat geld dan gebleven? Waarom moeten we die banken dan nog steeds steunen?

 5. Heldoppantoffels

  Als ik de reacties lees dan zou je haast denken dat er een paar mensen reageren die bij banken werken.

  Feitelijk zie je dat zelfs mensen die een hoge positie binnen deze organisaties stellen dat, het corrupte geldwolven zijn zonder ook maar enig ontzag voor de burgers. (neem bijvoorbeeld de voormalig Topman van Goldman Sachs.

  Of denk even aan de rol die Goldman speelde bij de ineenstorting van Griekenland.
  Of denk even aan het willens en wetens creëren van slechte hypotheken, deze verpakken en doorverkopen aan anderen…en vervolgens zelf speculeren op de ineenstorting van de hypotheekmarkt.

  Als je dat niet als een criminele organisatie kunt beschrijven dan zou ik zeggen, slaap lekker verder!

  Het is natuurlijk nooit een excuus om te stellen “Dat hadden we allemaal gedaan”.
  Dat ruikt een beetje naar zo’n verkrachter die er zogenaamd niets aan kon doen omdat de dame in kwestie zo’n kort rokje droeg.

  Er moet nog veel meer druk komen op de bankensector, dat is de enige kans om het verrotte gedrag er voor eens en altijd uit te persen!!

 6. Edward_II

  J.P Morgan, bankier en mede-oprichter van Morgan-Chase, zei een eeuw geleden al:

  “Geef me de controle over het geld in een land en het maakt me niet meer uit wat voor wetten ze er maken.”

Reacties niet toegestaan