NRC: Stopzetten leningen aan Grieken dreigt – geduld Europa raakt op

Het geduld van eurolanden met Griekenland raakt op. Als de Grieken niet vóór september alle achterstallige hervormingen en bezuinigingen doorvoeren, zijn “zeven tot acht” landen bereid de leningen stop te zetten. Dit hebben bronnen tegen NRC Handelsblad gezegd. Nederland en Finland zijn het hardst. Ook in Duitsland, Estland, Oostenrijk, Luxemburg en Slowakije gaan stemmen op Griekenland niet weer het voordeel van de twijfel te geven. Deze sentimenten leven vooral op ministeries van Financiën. Centrale banken zijn minder radicaal uit bezorgdheid over geopolitieke consequenties van een ‘grexit’.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. JanRogiers

  Mijnheer de president, welterusten……. Slaap maar lekker in je mooie nieuw paleis ……… Denk maar niet te veel aan al die zuiderse landen …….. Waar de jongeren zitten ,werkeloos en thuis…….. Denk vooral niet aan die zesenveertig doden……… Die zelf dodingen in Griekenland in de laatste maand …….. En vergeet het vierde van die tien geboden….. Die u als goed christen zeker kent……. Denk maar niet aan al die jonge mensen ……. Zonder toekomst , zonder hoop …….. Laat die weke anti Euro kliek maar praten, Mijnheer de president, slaap zacht……. Droom maar van de overwinning en de zege, Droom maar van een mooie Euro ideaal……… Dat nog nooit door bedrog en ontkenning is verkregen, Droom maar dat het u wel lukken zal dit maal…….. Denk maar niet aan al die mensen die verrekken, Hoeveel vrouwen, hoeveel kinderen hun man ,hun papa zijn verloren ……… Droom maar dat u aan het langste eind zult trekken……… En geloof van al die tegenstand geen woord…….. Ijzeren wetten , door niet verkozen leiders als u gemaakt………. Houden ver van hier op uw bevel de wacht………….. Voor de glorie en de eer van u en uw believers ……….. Mijnheer de president, slaap zacht……….. Schrik maar niet te erg wanneer u in uw dromen………. Al die schuldeloze slachtoffers ziet staan………… Die daarginds zijn omgekomen………….. En u vragen hoe lang dit nog zo moet gaan………….. En u zult toch ook zo langzaamaan wel weten Dat er mensen zijn die door u daden verarmd en ziek zijn , Die de schande en de ellende niet vergeten………….. En voor wie nog steeds een mensenleven telt…………… Droom maar niet te veel van al die arme en dode mensen, Droom maar fijn van overwinning en van macht………….. Denk maar niet aan al die eenvoudige mensen wensen ……………… Mijnheer de president, slaap zacht……………………….. Anti Ineptocratie rebel

 2. Edward_II

  Het was altijd al duidelijk dat Griekenland de euro uit gesjeesd gaat worden zodra de economie weer aan gaat trekken binnen de EU. Griekenland heeft al die jaren alleen maar gelogen en bedrogen, wat de eurolanden nu al honderden miljarden heeft gekost.

  Inmiddels heeft de recessie zijn dieptepunt bereikt. Vooruitziende economen zien het pad omhoog en beseffen dat dat sneller beklommen kan worden als we niet het anker van Tzatzikistan achter ons aan hoeven slepen.

  De vraag is enkel wat het juiste moment is om de ankerketting door te hakken. Griekenland houdt de euro in gijzeling en maakt door het consequent niet nakomen van afspraken het losgeld steeds groter. Misschien is het beter en goedkoper om snel het verlies te nemen, in plaats van het drama nog veel langer voort te zetten.

  Uiteindelijk is ook de Griek op straat beter gebaat bij loslaten van de euro. Men zal eenmalig een grote klap moeten verwerken, maar kan daarna, met een eigen munt, de boel goed opbouwen. Als Griekenland de euro zou houden zal men daar lange tijd armoede blijven houden, omdat de Griekse economie niet kan werken met de lage inflatie waarnaar de EMU streeft.

 3. malky

  Maar, maar, maar dan stort toch de totale europese economie in en daarmee de wereld economie, ow wacht nu ineens niet meer…

 4. hans groet

  De EU heeft ondanks dat Griekenland de boel heeft belazerd bij haar toetreding werd het land niet uit de EU gezet. Sinds de schuldencrisis heeft de EU alle capriolen, vertragingstactieken en sabotage van Griekenland getolereerd.

  Ondertussen zijn er een paar honderd miljard euro’s naar dit kleine landje gebracht. Inmiddels hebben de banken tientallen miljarden euro’s van de Griekse schulden kwijtgescholden. Desondanks zullen de resterende 150 miljard of meer nooit worden terugbetaald. Omdat ze dat niet willen en ook niet kunnen.

  Eindelijk dreigen ze in Brussel de leningen aan Griekenland stop te zetten, voor wat deze dreigementen natuurlijk waard zijn, gezien alle voorgaande stoere uitspraken. Want geen enkele vooraanstaande Politicus in de EU durft zijn nek uit te stekken door te zeggen dat nu de maat vol en dat Griekenland uit de EU moet worden gezet.

Reacties niet toegestaan