Juncker wil ministerie van Financiën eurozone

De eurozone zou op termijn een eigen 'ministerie van Financiën' moeten krijgen. Dat stelt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voor in een rapport dat hij heeft geschreven met vijf leiders van Europese instellingen. Het stuk wordt maandag openbaar.

Dit EU-orgaan, dat er tegen 2025 zou moeten zijn, moet beslissingen nemen over begrotingsbeleid. Precieze details, voorwaarden en mandaat moeten nog worden uitgewerkt.

In het voorstel van Juncker houden Eurolanden de controle houden over belastingheffingen. ,,Maar bepaalde beslissingen zullen steeds meer collectief moeten worden genomen", aldus Juncker.

Presidenten

De commissievoorzitter schreef het rapport met de presidenten van de Europese Raad (Donald Tusk), de eurogroep (Jeroen Dijsselbloem), de Europese Centrale Bank (Mario Draghi) en het Europees Parlement (Martin Schulz).

Ook wil Juncker de eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, versterken door de voorzitter voltijds aan te stellen. De huidige voorzitter, Jeroen Dijsselbloem, vervult de functie nu in deeltijd. Ook moet de voorzitter op het internationaal toneel een grotere rol krijgen ,,bij het vertegenwoordigen van het belang van de gemeenschappelijk munt", aldus het rapport.

Het rapport wordt onder meer besproken op de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie op donderdag en vrijdag.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. disqus_RinSh7fPr4

  De trein dendert door, leeg welliswaar, maar denderen doet hij.

 2. Apekool

  Het begint langzaam duidelijk te worden waarom de Grieken door zo’n lange lijdensweg moeten: het vierde rijk verder optuigen zonder dat er ook maar iemand mee instemt buiten de hoge muren van Brussel.

 3. kwikfit

  Nog MEER macht(smisbruik) naar Brussel
  Nog MEER duurbetaalde beterweters
  Nog MEER gekonkel ten koste van de bevolking

 4. Burgermans

  Was wel te verwachten dat de foute eurocraat Alco Juncker de Griekse crisis zou misbruiken om een Reichsfinanzministerium door te drukken.

  Grenzen dicht!
  Gulden terug!
  Nederland onafhankelijk!

Reacties niet toegestaan