Amerikaanse economie toont veerkracht

Economie
vrijdag, 20 juli 2012 om 12:36
welingelichtekringen header 1
The Economist komt met een opmerkelijk verhaal over de veerkracht van de Amerikaanse economie, nu alle economische barometers op zwaar weer staan. De werkloosheid wil immers maar niet omlaag en de economische groei is dit kwartaal tot onder de 2 procent gezakt, mede dankzij de malaise in de eurozone.
Toch gloort er hoop aan de horizon, en dat kan zoals vanouds volledig op het conto worden geschreven van de particuliere sector, zeg maar de 'vrije jongens.' Als voorbeelden noemt The Economist de ontwikkelingen op het gebied van het 3d-printen, de apps van Facebook, Google en Apple en het 'fracken,' dwz het ontsluiten van gasvoorraden door rotsformaties open te breken via het injecteren van grote hoeveelheden water.
Met name deze laatste techniek heeft de afgelopen jaren in de VS een hoge vlucht genomen. De verwachting is nu dat het land binnen afzienbare tijd zelfs netto-exporteur van gas zal worden. The Economist schrikt er niet voor terug om de economische effecten hiervan te vergelijken met die van de 'digitale revolutie' van zo'n twintig jaar geleden.
Welke les moeten de om het Amerikaanse presidentschap strijdende kemphanen Obama en Romney hier nu uit trekken? Vooral niets doen dat de particuliere sector schade kan berokkenen, aldus The Economist. Dus niet eind dit jaar de belastingen verhogen en tegelijkertijd stevig bezuinigen (de fameuze 'fiscal cliff'), maar een goed middellange termijnplan maken om de begroting weer in evenwicht te krijgen.
Bron: The Economist