‘Dit is de laatste week voor Griekenland’

Zondag is de ultieme deadline om een oplossing te vinden voor de Griekse crisis. Dat zei EU-president Donald Tusk dinsdag na afloop van een ingelaste eurotop over Griekenland. Zondag komen alle leiders van de 28 EU-landen bij elkaar voor een extra top.

,,Ik heb nooit gesproken over een deadline. Maar nu hebben we nog maar vijf dagen om een oplossing te vinden. De deadline eindigt deze week'', zei Tusk. Hij sprak over een uiterst kritische situatie. ,,Helaas kunnen we een zwart scenario niet langer uitsluiten.''

De top op zondag zal met alle EU-landen zijn, omdat ,,we moeten praten over de gevolgen voor niet alleen de eurolanden, maar voor de hele EU'', zei Tusk.

De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei dat er scenario's klaar liggen in het geval dat Griekenland de eurozone moet verlaten.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jaap Aap

  Natuurlijk liggen die scenario’s klaar. Het zou duiden op nalatigheid als dat niet zo zou zijn.

  Maar hoe hopeloos de situatie er nu ook uit ziet, ik houd het er toch nog op dat er op het laatste moment een overeenstemming wordt bereikt. Het is namelijk in het belang van iedereen maar verreweg het meest van Griekenland. Het land zal daarom nog forse concessies moeten doen en daar doet geen referendum ook maar iets aan af of toe. Tsipras mag zich dan gesterkt voelen door de uitslag, de rest van de wereld heeft geen zaak aan deze schertsvertoning.

  • Pim

   hoe je het ook bekijkt , straks zal ook jij Wilders gelijk moeten geven , want dat was de enige die zei”: geen stuiver naar Griekenland!!
   want dat geld komt niet meer terug

   (in antwoord op Jaap Aap)
   • Jaap Aap

    Ik zie geen enkele reden om Wilders gelijk te geven. Hij gaf zijn mening en in zijn geval zeg ik: helaas heeft ook hij daar recht op.

    Ik ben en blijf van mening dat steun voor Griekenland een goede zaak was, ongeacht of we al ons geld nu wel of niet terug krijgen. Was Griekenland namelijk in 2009 of 2010 ingestort, dan waren de gevolgen voor de rest van de EU en daarbuiten erg groot geweest.

    Spanje, Portugal, Ierland en Italië hadden mogelijk/waarschijnlijk gevolgd. Ook onze economie had dan volledig op z’n gat gelegen en de bezuinigingen die we nu hebben gezien waren dan kinderspel vergeleken met wat ze dan hadden moeten doen.

    In die afgelopen 5 jaar is veel veranderd. Als Griekenland nu omvalt heeft dat weinig gevolgen voor de banken. Ten eerste zijn de schulden over genomen door landen en instanties als IMF. Ten tweede hebben de banken veel meer reserves. Ten derde staan de andere PIIGS landen er veel beter voor en is het risico van besmetting onvergelijkbaar klein.

    NU verwacht ik niet dat Wilders dit alles begrijpt OF uit kan leggen aan zijn kiezers. Het is makkelijker om populistisch te roeptoeteren dan complexe zaken te doorgronden en uit te leggen.

    Dus, hoe ik het ook bekijk, Wilders in deze gelijk geven? Geen schijn van kans. Maar ik ben nu wel klaar met Griekenland. Tot hier en niet verder. Het land moet nu haar eigen verantwoordelijk nemen voor de rotzooi waarin het zich bevind. Ze hebben tijd en middelen gehad maar, in tegenstelling tot Spanje, Portugal en Ierland, verdomd weinig constructiefs gedaan. Tot hier en niet verder. Ze hebben de kans gehad en wij hebben ons ingedekt tegen de ergste gevolgen van een Grexit. Tijd voor coulance voorbij!

    (in antwoord op Pim)
    • Pim

     Je heb zeker de radar special over Griekeland niet gezien , dat en andere bronnen suggereren in ieder geval dat de waarschuwing van Wilders niet op gebakken lucht is gebaseerd
     ons belastinggeld is weer in de zakken van de bankiers verdwenen , hun risico , ons geld….weg

     (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      Heb je daar nu echt Radar voor nodig? Dat kon je niet zelf bedenken?

      Ik schrijf toch juist dat de schulden die de banken in bezit hadden nu in handen zijn van IMF, ECB etc. En dus kun je inderdaad, tot zekere hoogte zeggen dat de bankiers mooi weer kunnen spelen van belastinggeld dat is gebruikt om hun schulden over te nemen. Of liever, de schulden zijn afgelost met geld dat is geleend van de Europese partners die vervolgens een nieuwe claim hebben op Griekenland.

      En dat was nu precies de opzet. Dank aan Radar dat ze dat nu ook duidelijk hebben kunnen maken aan hen die het hoogste woord hebben maar er duidelijk de ballen van snappen.

      De banken zijn een ander probleem dat aangepakt moet worden. En dat gebeurt ook deels al. Hogere reserves zodat de kans op overheidssteun kleiner is. Splitsing van de zogenaamde Casino banken van de rest. Beperking van bonussen aan het hogere personeel etc. Werkt overigens alleen als je daarover afspraken maakt in Europees verband…

      (in antwoord op Pim)
     • Pim

      Nee ik niet , zou het voor jou en anderen mooi inzichtelijk maken
      Om het simpel te houden , het is een grote fout geweest om in dit Griekse fiasco te duiken
      20 miljard heeft het de burger gekost , en er komt niks van terug
      , de enige die dat hardop riep was Wilders , non ?
      dus wie heeft er gelijk?….juist , Greet

      (in antwoord op Jaap Aap)
 2. Burgermans

  Laten we hopen dat we volgende week echt van deze dieven en oplichters af zijn.

Reacties niet toegestaan