Rijken verstoppen 17.000.000.000.000 euro in belastingparadijzen

Iedereen weet dat het zo is maar om hoeveel geld gaat het nu eigenlijk? De kolossale bedragen die de rijksten onder ons wegsluizen naar belastingparadijzen. Volgens een rapport van een ex-medewerker van McKinsey gaat het om ongeveer 17 biljoen euro (1 triljoen is 1000 miljard, een 1 met 12 nullen). Maar het kan ook best 25 biljoen zijn. Ga eens uit van 21 biljoen. Als je dat verdeelt krijgt elke bewoner op aarde (bijna 7 miljard)  3000 euro. Vermogen dat dus onzichtbaar blijft voor de belasting.  Daarbij gaat het natuurlijk om vermogenden uit de VS en rijke  landen in Europa. Maar er stroomt ook heel veel geld weg uit olielanden en arme landen. Met de belastingopbrengsten van het verstopte vermogen kun je in een paar jaar de armoede in de wereld oplossen. "De ongelijkheid in de wereld is veel en veel groter dan de officiele statistieken laten zien', zegt John Christensen van de Tax Justice Network. Er is lastig aan te komen want de rijken laten zich helpen door heel slimme, hoog opgeleide adviseurs. Banken als UBS en Credit Suisse helpen er graag bij, aldus het rapport.  

Bron(nen):   Guardian  TaxJusticeNetwork    

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. VG-PME

  Er zal zich een wereldwijde norm (moeten) ontwikkelen waarbij elk mens zich begrenst in eigendom of zeggenschap daarover. Niet alleen is dit soort rijkdom niet mee te nemen na de dood, maar op een naar boven begrenst deel behoort het ook na de dood terug te komen in de gehele samenleving. Zonder enige sturing van de dan overledene! Of diens familie.

  • uknowme

   die norm bestaat al en heet communisme. een systeem dat hopeloos gefaald heeft, een systeem waarin de ongelijkheid groter en groter dan welk ander systeem was

   Mensen met enig historisch perspectief weten dat een grote overheid nog nooit heeft gezorgd voor het oplossen van problemen. Eerder het omgekeerde!

   praat ik dan goed dat je al je geld maar doorsluist naar een belastingparadijs? Nee in tegendeel.Er zit echter wel een relatie tussen de hoogte van de belastingen en de mate waarin er geld wordt weggesluisd.

   (in antwoord op VG-PME)
   • Niegol

    tuurlijk, en er is niets tussen pikzwart en spierwit. De Balkenende norm is al een vorm van regulering (die waardeloos gehandhaafd wordt overigens), zo ook de belastingschijven. Naar mijn weten is NL nog geen “Damn Commi State”. Een iets verder gaande regulering om de verschillen tussen de top 0.1% en de andere 99.9% van de bevolking zal dat ook niet direct teweeg brengen.

    Bovendien is de relatie belasting – wegstoppen onzin. Kijk naar Romney met zn 14% belasting en zn Zwitserse bankrekeningen.

    Nee hoor, voor iemand die honderden millioenen heeft is iedere procent belasting er een teveel. Laat vooral t klootjesvolk de staatskas maar spekken, die superrijken houden elkaar wel uit de wind.

    Jammer genoeg hebben deze groten der aarde ook een boel “Jan Modalen” zo overtuigd van hun sprookjes (trickeldown economy, belastingvlucht etc) dat tegenwoordig zelfs de “Have-Nots” opkomen voor het belang van de rijken…

    (in antwoord op uknowme)
    • uknowme

     je snapt er bar weinig van. Romney krijgt zijn inkomsten nauwelijks uit salaris en betaalt dan ook weinig inkomsten belasting. Net als ‘verhoog de inkomsten belasting’Warren Buffet: zijn salaris bedraagt iets van $100. De inkomsten van deze mensen komen uit winst uit eigen onderneming, dividend en rente.

     (in antwoord op Niegol)
   • Gekke Gerrit

    Behalve in Cuba, daar is het best gezellig

    (in antwoord op uknowme)
 2. Heldoppantoffels

  Het is gewoon diefstal van de elite die kakt in het gezicht van de burger!

  • Oh_Oh_SarCastro

   Want meer dan 60% van je zuurverdiende geld zonder maar ook een bedankje afstaan aan een graaiende regering is een betere investering van je geld?

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • Niegol

    nee joh! DAT is niet de elite, dat is gegoede middenklasse.
    Die 60% betaal je namelijk alleen als je een echt salaris krijgt.

    Deze mensen leven van investeringen en betalen echt stukken minder dan 60%. Romney bijvoorbeeld betaalt 14% over geld waar hij geen poot voor uit hoeft te steken (investement funds). Dat mag best omhoog hoor 😉

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
   • Gekke Gerrit

    klopt

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
 3. Gekke Gerrit

  correctie: 1000 miljard is een biljoen (1.000.000.000.000) en geen triljoen. Triljoen is 1.000.000.000.000.000.000

 4. Gekke Gerrit

  Iemand die belasting ontduikt is een crimineel. Crimineel geld hoort geconfisqueerd te worden. Einde crisis!! Superrijk zijn ok, maar niet investeren in bedrijvigheid en samenleving en het verborgen houden is zwaar asociaal. Die mensen mag van mij al hun geld worden afgepakt en dan kan de regering de staatsschuld aflossen en de belastingen verlagen zodat de hardwerkende mens weer wat lucht krijgt en er welvarende tijden aanbreken. Nieuwe gouden eeuw!!

Reacties niet toegestaan