‘Allemaal een paar vakantiedagen inleveren en het hele overheidstekort is weg’

Een paar vakantiedagen inleveren zou alle overheidstekorten oplossen, schrijft econoom Arjo Klamer in Trouw. Maar dat gaan we nooit doen. Liever een berooide overheid dan iets van onze vakantie opgeven. Klamer: "Nederlanders gaan weer massaal op vakantie. Het jaarlijkse ritueel wordt zoals gewoonlijk met man en macht uitgevoerd, crisis of geen crisis. Niets lijkt zo heilig voor Nederlanders als hun vakantie.  Die Nederlandse vakantie is een uiterst kostbare aangelegenheid. Nederlanders geven ongeveer 7 procent van hun inkomen uit aan vakanties. Voor een belangrijk deel doen ze dat in het buitenland, dus dat geld vloeit weg uit de Nederlandse economie. Tel daarbij op de tijd dat niet wordt gewerkt, dan komen de totale kosten van de Nederlandse vakantie te liggen tussen de 12 en 14 procent van het bruto binnenlands product." Een klein deel daarvan zou al voldoende zijn om alle economische problemen op te lossen, schrijft Klamer Lees meer in Trouw

Bron(nen):   Trouw      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edward_II

  Dit is verslaafdenlogica. Iedere verslaafde vindt dat als de wereld om hem heen maar een beetje anders was dan hij is, zijn/haar verslaving helemaal geen probleem zou zijn.

  Het probleem is niet dat wij teveel vakantiedagen hebben, maar een incompetente overheid, verslaafd aan ons (belasting)geld. Geef ze meer geld en ze zullen enkel nog meer verkwisten.
  Wat nodig is, is een prestatieloon voor ambtenaren, tenminste voor gekozen politici en de top van de ambtenarij. Als we *hun* vakantiedagen en -budget afhankelijk maken van hoe ze presteren, dan is zijn er geen tekorten.

 2. arjanvrh

  Een mens moet werken om te kunnen eten, wonen, etc. Dat kan bijvoorbeeld 20 weken per jaar zijn, of 30, of 46. Het resterende deel noemen we “vakantie”.

  Klamer draait de zaken om. Hij begint met het resterende deel, en denkt door te knijpen op dat kleine beetje tijd al het falen van de overheid zou worden opgelost. Daaraan kun je goed zien wat een waardeloze kluns het eigenlijk is. Hij weet toch zelf ook wel dat de arbeidsproductiviteit gigantisch is toegenomen zodat iedereen maar 25 weken per jaar zou hoeven te werken voor een fatsoenlijk bestaan, maar dat al die winst door de overheid is ingepikt. Het belastingtarief is van 5 naar 50% gegaan in de afgelopen eeuw.

 3. uknowme

  Waar halen we toch deze economen vandaan? Waar hebben deze mensen uberhaupt hun titel behaald? Als wij met zijn allen 2 dagen inleveren is het probleem opgelost? De overheid blijft ondertussen gewoon meer uitgeven dan dat er binnenkomt, niks opgelost dus!

 4. Alter Ego

  Foei toch. Ik dacht dat jullie beten wisten. Veel burgers hebben al heel veel schulden. De overheid leunt al veels te veel op de (gewone) burger. De overheid moet eerst orde op zaken stellen bij zichzelf. Ze laten de rijken lopen met hun belastingen en de armen worden bedreigd met inkassoburo’s e.d.
  Ook nu zijn we het slachtoffer van 2 instanties.
  De rijks(R)overheid en de lokale (R)overheid.
  Ze weten van elkaars bestaan nauwelijks af dus van enige samenwerking is geen sprake.
  Die (R)overheids leven finaal langs elkaar heen.

  In het verleden behaalde resultaten zijn wel degelijk een garantie voor de toekomst als je niks met die resultaat doet.
  Veel partijen kennen hun verleden niet.
  Zijn ze glad vergeten.
  Vooral de VVD skoort hoog op die ladder.
  Die heeft helemaal geen geheugen als het er op aankomt.
  En dan nog worden we notabene geleid door iemand die geschiedenis gepoogd heeft te leren.
  Ook als geschiedenisleraar zal die een dikke onvoldoende geskoord hebben.
  Maar wie weet ligt daar z’n toekomst wel na 12 september.

  Als je al het geld bij mekaar kan sprokkelen om na een frustrerend jaar op vakantie te kunnen kan ik me voorstellen dat je dit klote land met z’n klote politici even in het midden um achter je wilt laten.
  Van dat gepluk van je van links, rechts en uit het midden word je toch een keer zat.
  Pech hebben als je alleen nog maar kunt ploeteren.
  Zoals wij.
  Laat Mark eens een jaar in een bijstandsuitkering zitten.
  Geef hem valse hoop met een baantje van lik m’n vestje en schop hem dan letterlijk weer terug in de stront.
  Stuur dan ook nog eens de belastingdienst op hem en dreig met een inkassoburo.

 5. Adam

  Wat een kolder van dhr. Klaver. In sommige jaren vallen bijvoorbeeld kerstmis, Koninginnedag en nieuwjaar op werkdagen en in andere jaren in het weekend.

  Volgens de logica van dhr. Klaver zou dit zo meer dan een procentpunt aan economische groei kunnen schelen. Bij 200 werkzame dagen per jaar, zouden 3 feestdagen die in het weekend vallen al moeten zorgen voor 1,5 procentpunt extra economische groei . Dit blijkt niet te kloppen. het effect is veel kleiner

  Evenzo kun je dus niet stellen van: Als we 5 dagen minder vakantie houden dan groeit de economie met een extra 2,5 procentpunt. Het zou zelfs negatief kunnen zijn. Als mensen geen vakantie meer hebben zullen ze hun werkzame dagen minder uitgerust zijn en zou de balans zo maar negatief kunnen worden.

Reacties niet toegestaan