Harvard-econoom: Euro kan gered worden door snelle waardevermindering

Spanje en Griekenland liggen economisch op hun rug en ook de sterke eurolanden komen onder druk te staan omdat ze enorme bedragen in de garantstelling voor de zuidelijke landen pompen. Hoe het verder moet? De Europese leiders hebben nog steeds geen oplossing voor de enorme schuldberg. Inmiddels is het geduld van de financiële markten op. Die gaan zelf voor een oplossing zorgen: een waardedaling van de euro. Dat schrijft Harvard-econoom Martin Feldstein in de Financial Times. Feldstein heeft daar niets op tegen, want daardoor zal de export toenemen en de invoer duurder worden. Het gevolg is dat de productie van de EU wordt aangezwengeld en er een evenwicht komt op de handelsbalans. ‘Meer uitvoer betekent meer inkomsten en meer banen, en dat betekent meer belastinginkomsten.’ De econoom vindt de waardedaling echter geen structurele oplossing voor de eurocrisis. Maar de Zuid-Europese landen hoeven in ieder geval minder te lenen en dat kan voor een economische opleving zorgen.

Bron(nen):   Financial Times      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. BartvanOerle

  Leuk idee hoor, maar dan wel de Chinesen en Amerikanen verplichten om niet óók hun munt te gaan verlagen.
  Dat kan niet, dus dan wordt ‘t een race naar de bodem..

 2. VG-PME

  Dit is omgekeerd denken. De oorzaak is de gigantische en minstens tien jaar voklgehouden misdadige onbestrafte flessentrekkerij van de financiële markten. En dan moeten tóch de landen van de euro voor herstel vertrouwen zorgen. Vroeger werd dit gezegd van de psychiater, nu van dit soort economen: as mad as the mad hatter! (Alice)

 3. VG-PME

  No results were returned for Feldman is as mad as the mad hatter from Alice

 4. Betweter

  Met deze theorie ben ik het helemaal eens, maar is voor de pensioenfondsen (en andere kapitaalkrachtigen) erg vervelend natuurlijk.

  Ook moeten we niet vergeten dat we in Nederland een dergelijke maatregel goed kunnen gebruiken. Onze economie zit ook op slot door een overdaad aan schulden.
  Dus, zet de persen aan, maar zorg er wel voor dat we dat geld enkel gebruiken om onze productiviteit te verhogen, anders loopt de inflatie uit de hand!

 5. Korné Soldaat

  Deze theorie klinkt aantrekkelijk, maar zal waarschijnlijk omgekeerd uitpakken. Het zal een hoop extra export opleveren voor Nóórd-Europa. Lijkt leuk voor ons, maar maakt het verschil met ‘Zuid’ alleen maar groter!

Reacties niet toegestaan