Spaanse minister waarschuwt Duitsland

De Spaanse minister voor Europese Zaken, Mendez de Vigo, heeft Duitsland (nota bene in de Bild Zeitung) gewaarschuwd op te houden met het 'gevaarlijke gepraat' over het mogelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone. “Je krijgt het gevoel dat sommige politici bezig zijn doelbewust op een Grieks staatsbankroet aan te sturen. Ik vraag me af of ze wel beseffen wat dat voor gevolgen kan hebben. Als Duitsland hiermee doorgaat, knalt de eurozone binnenkort uit elkaar.” Volgens de Frankfurter Allgemeine Rundschau doelt Mendez de Vigo waarschijnlijk op de Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler (FDP). Die heeft vorige week zondag gezegd “allang niet meer bang te zijn voor een Grieks uittreden. Als Griekenland zijn verplichtingen niet nakomt, zullen er verder geen betalingen meer plaatsvinden.” Mendez de Vigo roept Duitsland op meer solidariteit te betrachten en schroomt niet daarbij naar de hulp te verwijzen die het land na de Tweede Wereldoorlog ontving om de economie er weer bovenop te helpen: “Veel landen hebben destijds geld afgestaan aan Duitsland, dat mag Duitsland niet vergeten.” Bovendien zou de Bondsrepubliek “meer dan welk ander land ook hebben geprofiteerd van de export binnen de Europese Unie.”   Bron: Frankfurter Allgemeine Zeitung

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Frits

  Typisch, verwijzen naar de Marshall-hulp, terwijl die een schijntje was vergeleken bij wat Duitsland tegenwoordig moet afschuiven naar Spanje en Griekenland. De totale Marshall-hulp aan Europa heeft 12,4 miljard in geld en goederen bedragen, waarvan 1,5 miljard aan Duitsland – 1/8e van het totaal. En die hulp kwam geheel van de Verenigde Staten. De rest ging overigens onder andere naar Spanje.

  • André Somers

   12,4 miljard *toen* is, afhankelijk van hoe je rekent, tussen de 116 en de 696 miljard *nu*. Zie MeasuringWorth voor waar deze getallen vandaan komen.

   (in antwoord op Frits)
 2. Cornelis Berend

  We zullen het snel weten, het Griekse geld zou toch al weer op zijn een dezer dagen?

 3. malky

  Spanje heeft niet zo’n zin in het Griekse scenario.
  Dat inzicht komt een beetje te laat voor deze meneer, welkom in de EU.
  U bent de nieuwste vazalstaat van Duitsland.

Reacties niet toegestaan