5 zaken die beleggers kunnen leren van Monopoly

Economie
door Jeannette Krasmaandag, 16 augustus 2021 om 12:30
anp 316775698
Monopoly is misschien wel het bekendste gezelschapsspel ter wereld. Maar het is meer dan een aangenaam tijdverdrijf, Monopoly kan ons ook belangrijke dingen leren over financieel management en beleggen.
Philip E. Orbanes, auteur van ‘Monopoly, Money, and You’ noemt vijf wijze lessen voor zakelijk succes.
 1. Diversificatie
  Je moet niet de dure Amsterdamse straten kopen, maar liever het Neude of de Biltstraat in Utrecht, weet de ervaren Monopoly-speler. En het beste combineer je de steden met een paar stations en andere strategische eigendommen. Spreiden dus. Iedere belegger hoort het vanaf dag 1, iedere Monopoly-speler leert het al als kind.
 2. Geldmanagement
  Monopoly win je niet door al je geld op de bank te laten staan. Je moet het investeren. Dat geldt ook in het echt: met een spaarrekening verdien je niet veel, beter kies je een aantal slimme beleggingen.
 3. Rendement
  Bij Monopoly leer je na te denken over welke investeringen het meeste rendement opleveren. Zo kom je het vaakst op de stations, maar kun je die niet ontwikkelen en levert de Kalverstraat niet het meeste op, zoals je misschien verwacht.
 4. Ego
  Wie in het begin snel rijk weet te worden, kan vergenoegd naar zijn huizen en hotels kijken in de veronderstelling het spelletje bijna gewonnen te hebben. Maar dan kan met een paar strategische zetten een medespeler de koppositie overnemen. Denk aan Kodak, Yahoo of Nokia: ook in het echte leven kunnen concurrenten je inhalen.
 5. Onderhandelen
  Bij Monopoly kun je door slim onderhandelen een eind komen. Heb je niet de beste straten in handen dan moet je je medespelers zien te verleiden om ze aan je te verkopen. Sociale vaardigheden en onderhandelingstrucjes zijn daarbij erg handig. Dat geldt natuurlijk ook voor je carrière en persoonlijk leven.
Bron(nen): Businessam